[Algorytmy ]Algorytm dla 3 prób

jackbriggs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 27 lis 2017, o 12:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 5 razy

[Algorytmy ]Algorytm dla 3 prób

Post autor: jackbriggs »

Napisałem prosty program w języku C, służący do wypisywania kwadratów liczb w ilości od 1 do wynoszącej zmienną n.

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>
int main()
{
    int n, i, c = 0;
    printf("Podaj swoja liczbe n: ");
    scanf("%d", &n);
 
    for(i=1; i<=n; i++)
    {
        c += i * i;
        printf("%d^%d = %d
", i, i, i * i); /// funkcja wypisze kwadraty liczb aż do liczby n
    }
 
    getchar();
    return 0;
}
I tu pojawia się moja prośba. Zrobiłem ten program ponieważ dostałem algorytm do realizacji i o ile wiem jak to napisać w C, nie wiem jak to zapisać w postaci algorytmu. Proszę o pomoc.

Treść to "Zrealizuj algorytm dla 3ch prób, wypisujący na ekranie kwadraty liczb naturalnych od 1 do liczby n wczytywanej z klawiatury".
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Re: [Algorytmy ]Algorytm dla 3 prób

Post autor: leg14 »

po co Ci tam zmienna \(\displaystyle{ c}\)?
jackbriggs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 27 lis 2017, o 12:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 5 razy

Re: [Algorytmy ]Algorytm dla 3 prób

Post autor: jackbriggs »

Wcześniej coś kombinowalem z sumowaniem kwadratów i pewnie zapomniałem tej linijki usunąć a w samym programie nie wadzi.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Re: [Algorytmy ]Algorytm dla 3 prób

Post autor: leg14 »

zmienna i;
ustaw i na 1

dopoki i < n+1
{

wypisz i^2
i = i+1
}
jackbriggs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 27 lis 2017, o 12:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 5 razy

Re: [Algorytmy ]Algorytm dla 3 prób

Post autor: jackbriggs »

Takie coś wyskrobałem, co poprawić?

Kod: Zaznacz cały

https://imgbb.com/
AU
AU
hhg.png (13.38 KiB) Przejrzano 169 razy
[/url]
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Re: [Algorytmy ]Algorytm dla 3 prób

Post autor: leg14 »

nie wypisze Ci \(\displaystyle{ 1^2}\)
jackbriggs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 27 lis 2017, o 12:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 5 razy

[Algorytmy ]Algorytm dla 3 prób

Post autor: jackbriggs »

Czyli zmienić na " wypisz \(\displaystyle{ i^{2}}\) " ?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

[Algorytmy ]Algorytm dla 3 prób

Post autor: leg14 »

Wtedy Ci nie wypisze \(\displaystyle{ n^2}\)
ODPOWIEDZ