problem z c++

bercow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sopot

problem z c++

Post autor: bercow »

czesc, mam do napisania 2 programy i nie wiem czy sa one dobrze napisane:


drugi to ktorego nie umiem i prosilbym o pomoc to:

wyznaczyc min i max sposrod wprowadzonych n liczb
Rafal88K
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 15 mar 2007, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 54 razy

problem z c++

Post autor: Rafal88K »

Nie dałeś kodu tych programów, więc ciężko będzie to sprawdzić. Bardzo prosta wersja tego drugiego programu może wyglądać np. tak:

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
	int ile, n, nMin, nMax, wywolanie;

	cout << "Ile liczb chcesz wprowadzic: ";
	cin >> ile;

	wywolanie = ile - 1;

	while(ile--)
	{
		cin >> n;

		if(wywolanie == ile) nMin = n;
		if(wywolanie == ile) nMax = n;

		if(n < nMin) nMin = n;
		if(n > nMax) nMax = n;
	}

	cout << endl;
	cout << "Najmniejsza liczba: " << nMin << endl;
	cout << "Najwieksza liczba : " << nMax << endl;

	cout << endl;
	system("pause");
	return 0;
}
ODPOWIEDZ