[Latex] Problem z dodawenie obrazka

stiepan19pl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 3 gru 2017, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz

[Latex] Problem z dodawenie obrazka

Post autor: stiepan19pl »

Witam,
mam problem z dodaniem Figury w latexu. Dodając pdf jako figurę na nowa stronę rysunek zajmuję większe pół strony, lecz niestety podpis jest na samym dole kart, a nie pod obrazkiem. Jak mogę to zmienić, żeby podpis był pod obrazkiem ?

Kod: Zaznacz cały

egin{figure}
	centering
	includegraphics[width=linewidth]{Rysunki/tabela_Praca_JednostkiCPU.pdf}
	caption{Właściwości jednostek CPU LOGO!}
	label{fig:CPU LOGO}
end{figure}
Dodając rysunek tak:

Kod: Zaznacz cały

egin{figure}[!T]
	centering
	includegraphics[width=linewidth]{Rysunki/tabela_Praca_JednostkiCPU.pdf}
	caption{Właściwości jednostek CPU LOGO!}
	label{fig:CPU LOGO}
end{figure}
Sprawa wygląda jeszcze gorzej, ponieważ obrazek znajduje się na końcu dokumentu nie tam gdzie był pisany kod w tekście. Dziękuje za pomoc
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

[Latex] Problem z dodawenie obrazka

Post autor: athame »

Pokaż zdjęcie/screen, bo niestety nie wiem co miałeś na myśli pisząc:
stiepan19pl pisze:…podpis jest na samym dole kart, a nie pod obrazkiem
Albo po prostu pokaż preambułę i podaj dokładne wymiary obrazka.
stiepan19pl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 3 gru 2017, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz

Re: [Latex] Problem z dodawenie obrazka

Post autor: stiepan19pl »

Przepraszam, że dopiero teraz, ale miałem dużo obowiązków. Nie wiem czy dobrze to wstawiam ponieważ pierwszy raz mam styczność z Latex'em.

Kod: Zaznacz cały

\documentclass[polish,onecolumn,a4paper,oneside,12pt]{book} %draft - upraszcza
\usepackage{amsmath,array,amssymb}


\usepackage[polish]{babel}
\usepackage{polski}
\usepackage[cp1250]{inputenc}
\usepackage{times}
\usepackage[T1]{fontenc}

\usepackage[a4paper,top=2.5cm,bottom=2.5cm,left=3cm,right=2cm]{geometry}

\usepackage{color}
\usepackage[colorlinks]{hyperref}


\usepackage{graphicx}          %pdf

\usepackage{sectsty}
%\label{key}
%{\tiny }
\usepackage{listings}   %listingi jezyków
\definecolor{commentColor}{rgb}{0,0.4,0}
\definecolor{keywordColor}{rgb}{0,0,0.7}
\definecolor{stringColor}{rgb}{1,0,0}

\lstset{
	language=C++,
	basicstyle=\ttfamily,%basicstyle=\small,
	keywordstyle=\color{keywordColor}\ttfamily,
	stringstyle=\color{stringColor}\ttfamily,
	commentstyle=\color{commentColor}\ttfamily,
	morecomment=[l][\color{commentColor}]{\#},
	otherkeywords={\#pragma, shared, reduction, critical, pso\_workspace\_t, pso\_particle\_t, con\_data\_t, feedrate\_profile\_t, cart\_point\_t, optFlag, nurbs\_curve\_t, bobyqa\_result, \_\_global\_\_},
	%morekeywords={\#},
	%frame=box,
	numberfirstline=true,
	stepnumber=5,
	tabsize=2,
	escapeinside={<@}{@>}
}




%%%
\usepackage{float}
\usepackage{fancyhdr}
\pagestyle{fancy}
\fancyhf{} % sets both header and footer to nothing
\renewcommand{\headrulewidth}{0pt}
\cfoot{\thepage}
\usepackage{indentfirst}

\hypersetup{colorlinks=true, linkcolor=black, citecolor=black, urlcolor=blue}
\usepackage[nottoc]{tocbibind}

%%
\chapterfont{\large\sc\centering}
\chaptertitlefont{\centering}
\sectionfont{\centering}

\addto\captionspolish{%
	\renewcommand{\figurename}{Rys.}
}

\newcommand{\captionfonts}{\footnotesize}
\makeatletter  % Allow the use of @ in command names
\long\def\@makecaption#1#2{%
    \vskip\abovecaptionskip
    \sbox\@tempboxa{{\captionfonts #1: #2}}%
    \ifdim \wd\@tempboxa >\hsize
    {#1: \captionfonts #2\par}
    \else
    \hbox to\hsize{\hfil\box\@tempboxa\hfil}%
    \fi
    \vskip\belowcaptionskip}
\makeatother

\renewcommand{\baselinestretch}{1.5}

\newcommand{\rys}[1]{Rys.(#1)}
Dziękuje za pomoc.
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Re: [Latex] Problem z dodawenie obrazka

Post autor: athame »

A wymiary obrazka?
stiepan19pl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 3 gru 2017, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz

Re: [Latex] Problem z dodawenie obrazka

Post autor: stiepan19pl »

Wczoraj to rozwiązałem, problem był ze wrzucałem tabelkę z worda gdzie były obramowania strony, dlatego podpis był na samym dole. Tabelkę wrzuciłem do painta i dostosowałem to do strony i teraz wszystko Ok. Dziękuje za pomoc !
ODPOWIEDZ