[Algorytmy] rozdzielenie tablicy na dwie względem mediany
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 paź 2017, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
[Algorytmy] rozdzielenie tablicy na dwie względem mediany
Mamy tablicę parzystej długości - \(\displaystyle{ A[2n]}\) - wypełnioną liczbami całkowitymi. Chcemy ją tak przestawić, by zachodziło \(\displaystyle{ A[k] \le A[j]}\) dla dowolnych \(\displaystyle{ k\le n ;j>n}\) (używam tu konwencji, że tablicę numerujemy poczynając od jedynki). Jak to zrobić w \(\displaystyle{ O(n)}\)? Wiadomo, że dla \(\displaystyle{ O(n\log (n))}\) wystarczy sobie posortować.
Ostatnio zmieniony 4 lis 2017, o 21:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości: \le.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości: \le.