[C++] Średnia podanych liczb

Jarzyna00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 paź 2017, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piła

[C++] Średnia podanych liczb

Post autor: Jarzyna00 »

Mam napisać program obliczający sumę i średnią arytmetyczną dwóch liczb całkowitych a b.

Kod: Zaznacz cały

#include<iostream>
int a;
float x, b,sum;
using namespace std;
int main()
{
	cout<<"Podaj liczbe a=";
	cin>>a;
	cout<<"Podaj liczb b=";
	cin>>b;
	sum=a+b;
	x=sum/2;
	cout<<"Suma podanych liczb "<<fixed<<setprecision(2)<<suma<<endl;
	cout<<"Średnia podanych liczb ";
	system("pause");
	return 0;
}
Po kompilacji pokazuje błąd w wierszu nr13.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2017, o 06:58 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

[C++] Średnia podanych liczb

Post autor: SlotaWoj »

Bo nie ma zmiennej suma.

Skoro b ma być całkowite, to dlaczego jest zadeklarowane jako float. Podobnież zmienna sum – suma dwóch liczb całkowity jest całkowita.
ODPOWIEDZ