[Pascal] Listy jednokierunkowe- ustawianie w porządku

Humanista123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 1 sty 2017, o 20:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 17 razy

[Pascal] Listy jednokierunkowe- ustawianie w porządku

Post autor: Humanista123 »

Witajcie mam zadanie: Napisz procedurę, która poprzestawia wyrazy listy jednokierunkowej liczb całkowitych tak, by wszystkie liczby parzyste stały przed wszystkimi nieparzystymi.

Na podstawie:

Kod: Zaznacz cały

type lista=^element;
element=record
pole: integer;
next :lista
end;
Kod:

head to wskaźnik do początku listy h.

Kod: Zaznacz cały

procedure porzadek (h:lista)

var
u:lista;

begin
h:=head;
while h^.next<>nil do
   begin
   if h^.next^.pole mod 2=0 then
   h:=h^.next
   else
      begin
      u:=h^next;
      h^.next:=u^.next;
      u^.next:=head;
      head:=u;
      h:=h^.next;
      end;
   end;
end.
Uprzejmie proszę o sprawdzenie
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Re: [Pascal] Listy jednokierunkowe- ustawianie w porządku

Post autor: SlotaWoj »

Deklaracje typów:
  • Błędne użycie znaku „=”.
Procedura:
  • Linia 7: odwołanie do niezadeklarowanej zmiennej, użycie zmiennej o niezdefiniowanej wartości,
    Linia 14: Błędne odwołanie do pola rekordu,
    Linie 11 i 18: Te instrukcje można umieścić raz po instrukcji warunkowej.
Procedura ustawia liczby nieparzyste przed parzystymi, czyli w porządku odwrotnym od wymaganego.
Humanista123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 1 sty 2017, o 20:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 17 razy

Re: [Pascal] Listy jednokierunkowe- ustawianie w porządku

Post autor: Humanista123 »

Deklaracja typu jest przepisana ze skrypty i sprawdzałem, że działa

Dziękuję bardzo za uwagi
ODPOWIEDZ