Witam, potrzebuję napisać 3 programy:
1. Program, który pobiera na wejściu 10 liczb całkowitych. Jako wynik wyświetla ilość podanych liczb dodatnich i ujemnych oraz średnią arytmetyczną wprowadzonych liczb.
2. Program znajdujący wartości najmniejszą i największą, które występują w jednowymiarowej tablicy 40-elementowej liczb całkowitych wylosowanych z zakresu <20,100>. Program ma podawać również, ile razy dana wartość występuje.
3. Program, który posortuje elementy tablicy 50-elementowej. Elementy tablicy mają być liczbami całkowitymi z zakresu <0,100>. Wyświetl zawartość przed posortowaniem i po sortowaniu.
Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam
[C++] Wczytywanie liczb i operacje na tablicach
[C++] Wczytywanie liczb i operacje na tablicach
Ostatnio zmieniony 30 mar 2017, o 07:27 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 586 razy
- Pomógł: 16 razy
[C++] Wczytywanie liczb i operacje na tablicach
W czym problem?
To są dobre programy na początek, jeżeli oczekujesz, że ktoś napisze je za Ciebie, to nie będzie to dla Ciebie pomocne, bo niczego się nie nauczysz.
To są dobre programy na początek, jeżeli oczekujesz, że ktoś napisze je za Ciebie, to nie będzie to dla Ciebie pomocne, bo niczego się nie nauczysz.
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 5 lip 2015, o 14:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie wiem
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 24 razy
[C++] Wczytywanie liczb i operacje na tablicach
Popieram przedmówce, ale dam kilka wskazówek, głównie dlatego bo mi się nudzi
1. czym jest zmienna i co oznacza jej typ
2. jak pobrać/wyświetlić dane - cin/cout
3. na zmiennych można wykonywać operacje jak np. dodawanie
znak '=' czytaj sobie jako 'staje się' to pomaga na początek (c staje się wynikiem dodawania a do b).
4. poczytaj o instrukcjach warunkowych (
5. czym jest tablica, jak ją zadeklarować, wypełnić, wykonywać operację etc.
6. liczby losowe można wygenerować dzięki funkcji rand()
7. do sortowania tablicy można zrobić na piechotę pisząc funkcje realizującą jakiś algorytm sortowania
albo leniwie używając gotowej funkcji <algorithm>...
Jak już sobie o tym poczytasz i wypocisz jakiś kod, przedstawić sposób rozumowania, podejście do zadnia i wskażesz z czym dokładnie masz problem, wtedy możesz liczyć na większą aktywność forumowiczów
1. czym jest zmienna i co oznacza jej typ
Kod: Zaznacz cały
int a float b char c double d
2. jak pobrać/wyświetlić dane - cin/cout
3. na zmiennych można wykonywać operacje jak np. dodawanie
Kod: Zaznacz cały
c = a+b
znak '=' czytaj sobie jako 'staje się' to pomaga na początek (c staje się wynikiem dodawania a do b).
4. poczytaj o instrukcjach warunkowych (
Kod: Zaznacz cały
if(){}else{}
6. liczby losowe można wygenerować dzięki funkcji rand()
7. do sortowania tablicy można zrobić na piechotę pisząc funkcje realizującą jakiś algorytm sortowania
albo leniwie używając gotowej funkcji <algorithm>...
Jak już sobie o tym poczytasz i wypocisz jakiś kod, przedstawić sposób rozumowania, podejście do zadnia i wskażesz z czym dokładnie masz problem, wtedy możesz liczyć na większą aktywność forumowiczów