[Systemy liczbowe] Zamiana z dwójkowego na piątkowy

morodis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 kwie 2016, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

[Systemy liczbowe] Zamiana z dwójkowego na piątkowy

Post autor: morodis »

Cześć,
jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi jak zamienić liczbę dwójkową na piątkową bez używania systemu dziesiętnego?
np. liczbę \(\displaystyle{ 10101010_{2}}\) na system piątkowy
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

[Systemy liczbowe] Zamiana z dwójkowego na piątkowy

Post autor: SlotaWoj »

\(\displaystyle{ 5_{10}=101_2}\)

Ostatnia cyfra:
  • \(\displaystyle{ \ \ \ 100010_2 \\ \overline{10101010_2}:101_2\\
    \underline{101}\\
    {\ \ \ 00101}\\
    {\ \ \ \ \ \;\,\underline{101}}\\
    {\ \ \ \ \ \ \ \ \ \,00}}\)


    reszta \(\displaystyle{ 0_2=0_5}\)
Przedostatnia cyfra:
  • \(\displaystyle{ \ \ \ \ \;110_2 \\ \overline{100010_2}:101_2\\
    \underline{\ \,101}\\
    {\ \ \ 111}\\
    {\ \ \ \underline{101}}\\
    {\ \ \ \ \,100}}\)


    reszta \(\displaystyle{ 100_2=4_5}\)
\(\displaystyle{ 110_2:101_2=1_2=1_5}\) (pierwsza cyfra) z resztą \(\displaystyle{ 1_2=1_5}\) (druga cyfra)

\(\displaystyle{ 10101010_2=1140_5}\)

Edit:

Koniec zrobiłem „na skróty”. Powinny być dwa dzielenia i dwie reszty.
Ostatnią, tj. pierwszą od lewej, jest reszta dla ilorazu równego zero.
ODPOWIEDZ