Uczę się na własną rękę algorytmów i mam sporo problemów. Czy mógłby mi ktoś opisać sposób rozwiązania poniżej zamieszczonych zadań lub wręcz je rozwiązać żebym mógł, wzorując się na tym rozwiązywać kolejne?
Oto zadania:
Zad 2. Zbadaj, która z równości jest prawdziwa:
a)\(\displaystyle{ 2^{n+1} =O \left( 2^{n} \right)}\)
d)\(\displaystyle{ n^{3}+6n+1=O \left( n^{6} \right)}\)
Zad 2.2 Udowodnij, stosując metodę niezmienników pętli, że wartością zmiennej result, po wykonaniu następującego algorytmu w strukturze liczb rzeczywistych jest n!:
Kod: Zaznacz cały
{i;=2;result:=1;while(i<n+1)do result;=result x i;i:=i+1;od;}
Uporządkuj, ze względu na rosnący rząd następujące funkcje:
\(\displaystyle{ \lg \ n!, \ 2^{3\lg n}, \ n ^{2}, \ 2^{\lg n}, \ n!, \ \log n}\)
Odpowiedź(moja):\(\displaystyle{ \log \ n , \ 2^{\lg n}, \ , n^{2}, \ 2^{3 \lg n} , \lg \ n!, \ n!}\)
Dziękuję.