Otrzymałem takie oto zadanie :
Napisać jednoznaczną gramatykę generującą język :
\(\displaystyle{ \left\{ a^{k} b^{n} c^{n} : k \ge 0 \wedge n \ge 0 \right\}}\)
Nie mam pojęcia jak takie zadania rozwiązywać.
Próbowałem rozpisać coś takiego :
\(\displaystyle{ S \rightarrow aaSbSc | aS | bS | cS}\)
Problem w tym, że nie wiem czy to dobry kierunek myślenia.
Proszę o pomoc.
[Gramatyki] Napisać gramatykę generującą język
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
[Gramatyki] Napisać gramatykę generującą język
Ostatnio zmieniony 4 lut 2017, o 21:59 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
[Gramatyki] Napisać gramatykę generującą język
Ok, aby nie zakładać nowego tematu, mam jeszcze taki przykład :
\(\displaystyle{ \left\{ a^{k}b^{n}c^{k+n} | k\ge0 \wedge n \ge 0 \right\}}\)
Nie różni się on zbytnio od wcześniejszego przykładu, ale nie wiem, co zmodyfikować, by pasowało to do tego opisu.
Czyżby chodziło o to :
\(\displaystyle{ S \rightarrow aS | B}\)
\(\displaystyle{ B \rightarrow bBcc | \epsilon}\) ?
\(\displaystyle{ \left\{ a^{k}b^{n}c^{k+n} | k\ge0 \wedge n \ge 0 \right\}}\)
Nie różni się on zbytnio od wcześniejszego przykładu, ale nie wiem, co zmodyfikować, by pasowało to do tego opisu.
Czyżby chodziło o to :
\(\displaystyle{ S \rightarrow aS | B}\)
\(\displaystyle{ B \rightarrow bBcc | \epsilon}\) ?
[Gramatyki] Napisać gramatykę generującą język
Podbijam. Również jestem ciekaw rozwiązania tego przykładu.marcin1509 pisze:Ok, aby nie zakładać nowego tematu, mam jeszcze taki przykład :
\(\displaystyle{ \left\{ a^{k}b^{n}c^{k+n} | k\ge0 \wedge n \ge 0 \right\}}\)
Nie różni się on zbytnio od wcześniejszego przykładu, ale nie wiem, co zmodyfikować, by pasowało to do tego opisu.
Czyżby chodziło o to :
\(\displaystyle{ S \rightarrow aS | B}\)
\(\displaystyle{ B \rightarrow bBcc | \epsilon}\) ?
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
[Gramatyki] Napisać gramatykę generującą język
Źle, tym wygeneruje się chociażby \(\displaystyle{ abbcccc}\), co nijak ma się do treści zadania.
\(\displaystyle{ S \rightarrow aSc | B\\
b \rightarrow bBc | \epsilon}\)
\(\displaystyle{ S \rightarrow aSc | B\\
b \rightarrow bBc | \epsilon}\)