[Algorytmy] pseudokod i schemat blokowy do rekurencji

BigPaws
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 7 lis 2016, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

[Algorytmy] pseudokod i schemat blokowy do rekurencji

Post autor: BigPaws »

Mam następujące zadanie:
Zapisać w formie rekruencyjnej za pomocą pseudokodu i schematu blokowego:

\(\displaystyle{ a_n = \begin{cases} 1 \quad n=0 \\ 2 \quad n=1 \\ 3+a_{n-1}a_{n-2} \quad n>1 \end{cases}}\)

W pseudokodzie widze to tak:

Kod: Zaznacz cały

function rekurencja(n)
BEGIN
if(n = 0){
return 1;
}
else if n = 1){
return 2;
}
else if (n >1){
rekurencja = 3+ rekurencja(n-1)*rekurencja(n-2);
}
return rekurencja;

Czy o to chodzi? Jeśli tak to jak takie cudo napisać w schemacie blokowym? Poprowadzić strzałkę do początku zaraz za pobraniem liczby n?
Ostatnio zmieniony 27 sty 2017, o 21:10 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

[Algorytmy] pseudokod i schemat blokowy do rekurencji

Post autor: bartek118 »

Tak jak tutaj:
... ilnia.html
BigPaws
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 7 lis 2016, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

[Algorytmy] pseudokod i schemat blokowy do rekurencji

Post autor: BigPaws »

A jak zrobić rekurencją takie cudo? Dla mnie tu w ogóle rekurencji nie trzeba :/



\(\displaystyle{ c_n=5 \cdot 3^{n-2}}\) dla \(\displaystyle{ n>1}\)

Wiem, że kolejne wyrazy ciągu to 5, 15, 45 czyli każdy następny jest mnożony przez 3, ale wciąż nie widzę sensu jak zapisać to rekurencyjnie.

Edit:
Chyba, że właśnie o to chodzi i zrobić coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

function rekurencja(n)
begin
if(n=1){
return 5;
}
else {
return rekurencja(n-1)*3}
END
Czy to by zadziałało?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

[Algorytmy] pseudokod i schemat blokowy do rekurencji

Post autor: bartek118 »

Nie do końca. Zauważ, że
\(\displaystyle{ c_2 = 5}\)
i dopiero potem \(\displaystyle{ c_{n} =3 \cdot c_{n-1}}\).
ODPOWIEDZ