[Algorytmy] niezmienniki pętli, udowodnij poprawność

samiecalfa1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 sty 2017, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 2 razy

[Algorytmy] niezmienniki pętli, udowodnij poprawność

Post autor: samiecalfa1995 »

Udowodnij poprawność przy użyciu metody niezmienników:

Dane:
liczba naturalna \(\displaystyle{ n}\)
Wynik:
\(\displaystyle{ S=1+\ldots+n}\)

Kod: Zaznacz cały

begin
s=0; i=0;
while (i<n)
do
{
i++;
s=s+i;
}
end
Ostatnio zmieniony 27 sty 2017, o 14:45 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

[Algorytmy] niezmienniki pętli, udowodnij poprawność

Post autor: bartek118 »

Zerknij na moją podpowiedź tutaj:
417272.htm
ODPOWIEDZ