szereg wygląda tak:
\(\displaystyle{ 1 + x \log \left( a \right) + \frac{1}{2} x^2 \log ^2 \left( a \right) + \frac{1}{6} x^3 \log ^3 \left( a \right) + \frac{1}{24} x^4 \log ^4 \left( a \right) + \frac{1}{120} x^5 \log ^5 \left( a \right) + O \left( x^6 \right)}\)
Tutaj jest przykład jak to zostało zrobione z \(\displaystyle{ \sin x}\):
a rozwinięcie \(\displaystyle{ \sin x}\) wygląda tak: \(\displaystyle{ x - \frac{x^3}{6} + \frac{x^5}{120} + O \left( x^6 \right)}\)
Kod: Zaznacz cały
double szereg(double x)
{
int i;
double s,w,x2;
s=x;
w=x;
x2=x*x;
for(i=1;i<LWS;i++){
w=-w*x2/(2*i*(2*i+1));
s+=w;
}
return s;