[C++][Pascal] Przetłumaczenie kodu C++ na Free Pascala

olek231999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 sty 2017, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dea

[C++][Pascal] Przetłumaczenie kodu C++ na Free Pascala

Post autor: olek231999 »

Napisałem kod w C++ ale niestety nauczyciel wymaga pascala o którym nie mam zielonego pojecia starałem się zgłębić jego tajniki ale z miernym skutkiem proszę o pomoc za którą z góry dziękuję.

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
#include <windows.h>
using namespace std;
int przedmioty, studenty, maks, bufor, roznica;
string nazwisko;
string tabelka[100][100];
int main()
{
    cout << "Podaj ilosc przedmiotow" << endl;
    cin>>przedmioty;
    system("cls");
    for(int i=1;i<=przedmioty;i++)
    {
        cout<<"Podaj nazwe "<<i<<" przedmiotu "<<endl;
        cin>>tabelka[0][i];
        system("cls");
    }
     cout << "Podaj ilosc uczniow" << endl;
    cin>>studenty;
    system("cls");
    for(int i=1;i<=studenty;i++)
    {
        cout<<"Podaj imie i nazwisko "<<i<<" ucznia "<<endl;
        cout<<"Imie: ";
        cin>>tabelka[i][0];
        tabelka[i][0]+=" ";
        cout<<"Nazwisko: ";
        cin>>nazwisko;
        tabelka[i][0]+=nazwisko;
        system("cls");
    }
 
    for(int x=1;x<=przedmioty;x++)
    {
        for(int y=1;y<=studenty;y++)
        {
            cout<<"Co dostal "<<tabelka[y][0]<<" z "<<tabelka[0][x]<<endl;
            cin>>tabelka[y][x];
            system("cls");
        }
    }
 
    for(int x=0;x<=przedmioty;x++)
    {
        for(int y=0;y<=studenty;y++)
    {
        bufor=tabelka[y][x].length();
        if(maks<bufor) maks=bufor;
    }
       for(int y=0;y<=studenty;y++)
    {
        bufor=tabelka[y][x].length();
        roznica=maks-bufor;
        for(int z=0;z<roznica;z++)
        {
            tabelka[y][x]+=" ";
        }
 
    }
maks=0;
    }
 
        for(int x=0;x<=studenty;x++)
    {
        for(int y=0;y<=przedmioty;y++)
        {
            cout<<tabelka[x][y]<<"  ";
        }
        cout<<endl<<endl;
    }
system("pause");
    return 0;
}

Kod: Zaznacz cały

program dziennik;
Uses Crt;
var
przedmioty, studenty, maks, bufor, roznica,x,y,z,i:integer;
nazwisko:string;
tabelka:array [0..99] of array [0..99] of integer;
Begin
writeln('Podaj ilosc przedmiotow');
readln(przedmioty);
 Clrscr;
for i:=0 to przedmioty do
Begin
writeln('Podaj nazwe ', i,' przedmiotu');
readln(tabelka[0][i]);
 Clrscr;
end;
writeln('podaj ilosc uczniow');
readln(studenty);
clrscr;
for i:=1 to studenty do
Begin
writeln('podaj immie i nazwisko ',i,' ucznia');
writeln('Imie: ');
readln(tabelka[i][0]);
tabelka[i][0]:=tabelka[i][0]+' ';
readln(nazwisko);
tabelka[i][0]:=tabelka[i][0]+nazwisko;
clrscr;
end;
begin
    for x:=1 to przedmioty do
    begin
        for y:=1 to studenty do
        begin
            writeln('Co dostal ',tabelka[y][0],' z ',tabelka[0][x]);
            readln([y][x]);
            clrscr;
        end;
    end;
 
    for x:=0 to przedmioty do
    begin
        for y:=0; to studenty do
    begin
        bufor=tabelka[y][x].length();
        if (maks<bufor) maks=bufor;
    end;
       for y:=0 to studenty do
    begin
        bufor=tabelka[y][x].length();
        roznica=maks-bufor;
        for z:=0 to roznica do
        begin
            tabelka[y][x]+' ';
        end;
 
    end;
max:=0;
    end;
 
        for x:=0 to studenty do
    begin
        for y:=0 to przedmiotydo
        begin
            readln(tabelka[x][y]'  ');
        end;
        end.
Ostatnio zmieniony 4 sty 2017, o 08:35 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ