[LaTeX] Wykres dla podanego przepisu
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 gru 2016, o 10:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
[LaTeX] Wykres dla podanego przepisu
\(\displaystyle{ g(x)=\begin{cases}-x-3,& x\leq-1\\ 2-(x-1)^2,& -1< x< 2\\ 0,& x\geq2\end{cases}}\)
Pomoże ktoś narysować ten wykres w programie latex? Męczę się nad nim od 2 dni i nadal mi nie wychodzi
Pomoże ktoś narysować ten wykres w programie latex? Męczę się nad nim od 2 dni i nadal mi nie wychodzi
Ostatnio zmieniony 29 gru 2016, o 15:17 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
[LaTeX] Wykres dla podanego przepisu
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}[scale=1]
\draw[style=help lines] (-3.9,-3.9) grid (3.9,3.9);
\draw[->] (-4.2,0) -- (4.2,0) node[right] {$x$};
\draw[->] (0,-4.2) -- (0,4.2) node[above] {$y$};
\foreach \x/\xtext in {-4/-4, -3/-3, -2/-2, -1/-1, 1/1, 2/2, 3/3, 4/4}
\draw[shift={(\x,0)}] (0pt,2pt) -- (0pt,-2pt) node[below] {$\xtext$};
\foreach \y/\ytext in {-4/-4, -3/-3, -2/-2, -1/-1, 1/1, 2/2, 3/3, 4/4}
\draw[shift={(0,\y)}] (2pt,0pt) -- (-2pt,0pt) node[left] {$\ytext$};
\draw[domain=-4:-1, smooth, variable=\x, thick, blue] plot ({\x},{-(\x +3)});
\draw[domain=-0.999:1.999, smooth, variable=\x, thick, blue] plot ({\x},{(2-(\x -1)^2)});
\draw[thick, blue, fill=white] (2,1) circle (1.5pt);
\draw[thick, blue] plot[smooth] coordinates {(2,0) (4,0)};
\draw[thick, blue, fill=white] (2,0) circle (1.5pt);
\end{tikzpicture}}\)
\draw[style=help lines] (-3.9,-3.9) grid (3.9,3.9);
\draw[->] (-4.2,0) -- (4.2,0) node[right] {$x$};
\draw[->] (0,-4.2) -- (0,4.2) node[above] {$y$};
\foreach \x/\xtext in {-4/-4, -3/-3, -2/-2, -1/-1, 1/1, 2/2, 3/3, 4/4}
\draw[shift={(\x,0)}] (0pt,2pt) -- (0pt,-2pt) node[below] {$\xtext$};
\foreach \y/\ytext in {-4/-4, -3/-3, -2/-2, -1/-1, 1/1, 2/2, 3/3, 4/4}
\draw[shift={(0,\y)}] (2pt,0pt) -- (-2pt,0pt) node[left] {$\ytext$};
\draw[domain=-4:-1, smooth, variable=\x, thick, blue] plot ({\x},{-(\x +3)});
\draw[domain=-0.999:1.999, smooth, variable=\x, thick, blue] plot ({\x},{(2-(\x -1)^2)});
\draw[thick, blue, fill=white] (2,1) circle (1.5pt);
\draw[thick, blue] plot[smooth] coordinates {(2,0) (4,0)};
\draw[thick, blue, fill=white] (2,0) circle (1.5pt);
\end{tikzpicture}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 gru 2016, o 10:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
[LaTeX] Wykres dla podanego przepisu
Kod: Zaznacz cały
documentclass[12pt, a4paper]{article}
usepackage{polski}
usepackage[cp1250]{inputenc}
usepackage{amsmath, amsthm}
usepackage{pstricks, pst-plot}
usepackage{graphicx}
Ostatnio zmieniony 30 gru 2016, o 06:17 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj tagi code.
Powód: Stosuj tagi code.
-
- Użytkownik
- Posty: 576
- Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
[LaTeX] Wykres dla podanego przepisu
Poczytałaś ?
Wystarczy pierwsze 12 (ew. 14) stron.
Możesz zaprezentować jakiś rezultat prób, czy po prostu czekasz na gotowca?
Kod: Zaznacz cały
https://docs.google.com/viewer?url=http%3A%2F%2Fmirrors.ctan.org%2Fgraphics%2Fpstricks%2Fcontrib%2Fpst-plot%2Fdoc%2Fpst-plot-doc.pdf
Wystarczy pierwsze 12 (ew. 14) stron.
Możesz zaprezentować jakiś rezultat prób, czy po prostu czekasz na gotowca?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 gru 2016, o 10:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
[LaTeX] Wykres dla podanego przepisu
\(\displaystyle{ \begin{center}
\hspace{3cm}
\psaxes{->}(0,0)(-4,-3)(4,4)
\psset{unit=1cm}
\begin{pspicture}(0,0)(4,2)
\psline[linecolor=red](-4,1)(-3,0)(-2,-1)(-1,-2)
\end{pspicture}
\end{center}
\begin{center}
\psset{unit=1cm}
\begin{pspicture}[showgrid=true](-1,-2)(3,-2)
\parabola(-1,-2)(1,3)
\end{pspicture}
\end{center}}\)
coś takiego tylko mi wyszło. Tylko, że u mnie na rysunku ta linia czerwona przychodzi przez punkt (3,0) i trochę inaczej to wygląda niż jak na rysunku powyżej.
\hspace{3cm}
\psaxes{->}(0,0)(-4,-3)(4,4)
\psset{unit=1cm}
\begin{pspicture}(0,0)(4,2)
\psline[linecolor=red](-4,1)(-3,0)(-2,-1)(-1,-2)
\end{pspicture}
\end{center}
\begin{center}
\psset{unit=1cm}
\begin{pspicture}[showgrid=true](-1,-2)(3,-2)
\parabola(-1,-2)(1,3)
\end{pspicture}
\end{center}}\)
Kod: Zaznacz cały
egin{center}
hspace{3cm}
psaxes{->}(0,0)(-4,-3)(4,4)
psset{unit=1cm}
egin{pspicture}(0,0)(4,2)
psline[linecolor=red](-4,1)(-3,0)(-2,-1)(-1,-2)
end{pspicture}
end{center}
egin{center}
psset{unit=1cm}
egin{pspicture}[showgrid=true](-1,-2)(3,-2)
parabola(-1,-2)(1,3)
end{pspicture}
end{center}