ONP i język symboliczny

k393375
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 gru 2016, o 18:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

ONP i język symboliczny

Post autor: k393375 »

Mam taką treść zadania i zastanawiam się czy dobrze zrozumiałem ONP.

Przekształcić metodą stosu na postać beznawiasową ( ONP ) następujące wyrażenia. Przedstawić odpowiednią tabelę priorytetów. Podać kolejne zawartości stosu.

\(\displaystyle{ w = \sin \frac{a+b}{ \sqrt{b} } + \cos \frac{ \left( a-b \right) ^x}{2 \cdot \left( a-b \right) ^y}}\)
tak to rozwiązałem:

czyli wyszło

Kod: Zaznacz cały

w= a sin b  b   a  b +/ √ cos -  x^2/  a  b*- y^




2) Czy mógłby mi ktoś podać słowny algorytm przejścia z języka symbolicznego na zapis postfiksowy?
Ostatnio zmieniony 19 gru 2016, o 20:37 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ