[Matlab] Program do obliczenia silni

jjarosek123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 gru 2016, o 12:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

[Matlab] Program do obliczenia silni

Post autor: jjarosek123 »

Witam, mam problem z programem do obliczenia n!, mianowicie jaką linijkę powinienem dopisać,żeby przy wpisaniu za wartość \(\displaystyle{ n}\), znaków typu @,^,%, czy np "a" nie wyskakiwał mi error.

Kod: Zaznacz cały

Wprowadz zmienną n:@
 @
  |
Error: Expression or statement is incomplete or incorrect.
Mój program:

Kod: Zaznacz cały

clc
clear all
disp ('Program służy do oblicznia n!');
n=input('Wprowadz zmienną n:');
p=0;
while p==0;
    if n==round(n)&&(n>=0);
        disp ('Użycie pętli for - end');
            s=1;
            for f=1:n;
                s=f*s;
            end
            disp (['n!=',num2str(s)]);
            disp ('Użycie pętli while - end');
            i=0; 
            w=1;
            while n>i;
            i=1+i;
            w=w*i;
            end
        disp (['n!=',num2str(w)]);
        p=p+1;
    else
        disp('Wprowadz liczbę naturalną!');
        n=input('Wprowadz zmienną n:');
    end
end
Ostatnio zmieniony 11 gru 2016, o 21:13 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ