[C] program liczący liczby spełniające warunek

olav1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 3 gru 2016, o 19:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

[C] program liczący liczby spełniające warunek

Post autor: olav1337 »

mam do napisania program zliczający liczy spełniające pewien warunek, a brzmi on:

zliczyć elementy dodatnie dwu lub trzycyfrowe, których suma cyfr jest parzysta ; elementy int do wczytania z klawiatury do napotkania elementu = koniec wraz z nim, nie więcej niż \(\displaystyle{ n}\) elementów

czy ktoś jest w stanie pomóc?
Ostatnio zmieniony 3 gru 2016, o 19:34 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
mihile
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 16 cze 2015, o 06:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 4 razy

[C] program liczący liczby spełniające warunek

Post autor: mihile »

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>

int even(int n) {
  int sum = 0;
  while (n > 0) {
    int digit = n % 10;
    sum += digit;
    n /= 10;
  }
  return sum % 2 == 0;
}

int main() {
  int i, n, k;
  scanf("%d %d", &k, &n);
  int count = 0;
  for (i = 0; i < n; i++) {
    int m;
    scanf("%d", &m);
    if (m == k) break;
    if ((m >= 10 && m <= 999) && even(m)) {
      count++;
    }
  }
  printf("%d
", count);
  return 0;
}
Ostatnio zmieniony 3 gru 2016, o 20:27 przez mihile, łącznie zmieniany 9 razy.
olav1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 3 gru 2016, o 19:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

[C] program liczący liczby spełniające warunek

Post autor: olav1337 »

to znaczy, na początku programu ma zostac wczytana liczba oraz ich ilość na których ma zakończyć się wczytywanie z klawiatury liczb
mihile
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 16 cze 2015, o 06:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 4 razy

[C] program liczący liczby spełniające warunek

Post autor: mihile »

Nie mam teraz dostępu do kompilatora, czy poprawiona wersja działa?

@Edit A teraz?
Ostatnio zmieniony 3 gru 2016, o 19:49 przez mihile, łącznie zmieniany 1 raz.
olav1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 3 gru 2016, o 19:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

[C] program liczący liczby spełniające warunek

Post autor: olav1337 »

niestety nie wyskakuje error przy 17 linijce

-- 3 gru 2016, o 19:51 --

działa ale nie działa tzn skompilował się natomiast liczby można wpisywać w nieskończoność-- 3 gru 2016, o 19:53 --nie zlicza liczb poprawnie
mihile
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 16 cze 2015, o 06:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 4 razy

[C] program liczący liczby spełniające warunek

Post autor: mihile »

Zapomniałem o '==' w funkcji sprawdzającej parzystość sumy, teraz musi działać :D
olav1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 3 gru 2016, o 19:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

[C] program liczący liczby spełniające warunek

Post autor: olav1337 »

niestety dalej nic, nie wiem czy dobrze zrozumiałeś treść zad program ma za zadanie wczytać z klawiatury n liczb a następnie policzyć ile jest tych które spełniają warunek
mihile
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 16 cze 2015, o 06:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 4 razy

[C] program liczący liczby spełniające warunek

Post autor: mihile »

0
Ostatnio zmieniony 3 gru 2016, o 20:04 przez mihile, łącznie zmieniany 1 raz.
olav1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 3 gru 2016, o 19:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

[C] program liczący liczby spełniające warunek

Post autor: olav1337 »

na początku programu osoba go używająca ma podać ile tych elementów chce wczytać jako warunek zakończenia programu oraz ma podać liczbe na której ewentualnie sie program zatrzyma i policzy ile podano liczb spełniających warunek
Ostatnio zmieniony 3 gru 2016, o 20:12 przez olav1337, łącznie zmieniany 1 raz.
mihile
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 16 cze 2015, o 06:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 4 razy

[C] program liczący liczby spełniające warunek

Post autor: mihile »

0
olav1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 3 gru 2016, o 19:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

[C] program liczący liczby spełniające warunek

Post autor: olav1337 »

Program ma wyglądać tak:

-podajemy z klawiatury na jakiej lub po ilu liczbach ma zakończyć się wpisywanie elementów

-wpisujemy liczby aż jeden z dwóch podanych wyżej warunków zostanie spełniony

-program pokazuje ile z wpisanych liczb których suma cyfr jest parzysta
Ostatnio zmieniony 3 gru 2016, o 20:28 przez olav1337, łącznie zmieniany 1 raz.
mihile
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 16 cze 2015, o 06:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 4 razy

[C] program liczący liczby spełniające warunek

Post autor: mihile »

podać ile tych elementów chce wczytać jako warunek zakończenia programu oraz ma podać liczbe na której ewentualnie sie program zatrzyma
czyli ma podać dwie liczby czy jedną? ja zrozumiałem, że podaje dwie liczby a wyżej napisałeś
podajemy z klawiatury na jakiej lub po ilu liczbach ma zakończyć się wpisywanie elementów
rozumiem, że wczytujemy n i wczytujemy n liczb i w razie napotkania n kończymy działanie programu.
olav1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 3 gru 2016, o 19:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

[C] program liczący liczby spełniające warunek

Post autor: olav1337 »

wczytujemy liczby np 15 i 5 program sie kończy w tym przypadku po wpisaniu liczby 15 lub po wpisaniu pięciu liczb
mihile
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 16 cze 2015, o 06:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 4 razy

[C] program liczący liczby spełniające warunek

Post autor: mihile »

ok, wystarczyło zamienić kolejność wczytywania n i k. Teraz musi działać
olav1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 3 gru 2016, o 19:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

[C] program liczący liczby spełniające warunek

Post autor: olav1337 »

Działa! dzięki wielkie za pomoc!
ODPOWIEDZ