[C++] Sumy, kwadraty, ciągi, pętle
[C++] Sumy, kwadraty, ciągi, pętle
Witam proszę o pomoc.
Zad 1
Suma kolejnych liczb naturalnych od 1 do 30 podzielnych przez 4 i 2. Wykorzystać pętlę do…while.
Zad 2. Obliczyć kwadrat sumy liczb parzystych od 1 do 10. Wykorzystać instrukcję For.
Zad 3. Oblicz sumę wyrazów ciągu
\(\displaystyle{ b_n=7n^2-(n+1)}\)
dla \(\displaystyle{ n=1,2,\ldots 5}\)
Wykorzystać instrukcję For.
Zad 4. Oblicz silnie z dowolnej liczby naturalnej od 1 do 10. Wykorzystać instrukcję For
Zad 1
Suma kolejnych liczb naturalnych od 1 do 30 podzielnych przez 4 i 2. Wykorzystać pętlę do…while.
Zad 2. Obliczyć kwadrat sumy liczb parzystych od 1 do 10. Wykorzystać instrukcję For.
Zad 3. Oblicz sumę wyrazów ciągu
\(\displaystyle{ b_n=7n^2-(n+1)}\)
dla \(\displaystyle{ n=1,2,\ldots 5}\)
Wykorzystać instrukcję For.
Zad 4. Oblicz silnie z dowolnej liczby naturalnej od 1 do 10. Wykorzystać instrukcję For
Ostatnio zmieniony 21 lis 2016, o 16:52 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
[C++] Sumy, kwadraty, ciągi, pętle
Zrobilem w petli for ale nie umiem w while do
Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
#include <cstdio>
using namespace std;
int main(){
float suma;
suma==0;
for(int i=1;i<=20;i++){
if (i%5==0){
cout<<i<<endl;
suma=suma+i;
}
}
cout<<"Wynik: "<<suma;
}
Ostatnio zmieniony 20 lis 2016, o 17:33 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: tagi [code][/code]
Powód: tagi [code][/code]
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
[C++] Sumy, kwadraty, ciągi, pętle
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=y6GOYVTVvqo
Polecam sobie na spokojnie oglądnąć ten film a na pewno nie będziesz miała z tym żadnych problemów.A gdybyś później czegoś nie wiedziała to wtedy ci na pewno któryś z nas pomoże
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
[C++] Sumy, kwadraty, ciągi, pętle
W forze też nie umiesz, zdaje się.Donat0987 pisze:Zrobilem w petli for ale nie umiem w while do
#include <iostream>
#include <cstdio>
using namespace std;
int main(){
float suma;
suma==0;
for(int i=1;i<=20;i++){
if (i%5==0){
cout<<i<<endl;
suma=suma+i;
}
}
cout<<"Wynik: "<<suma;
}
edit: zad. 2 jest źle, nie doczytałem treści
Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
unsigned int suma = 0;
int i = 0;
do
{
if((i % 4) == 0)
suma += i;
++i;
}
while(i < 31);
cout << suma;
return 0;
}
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
unsigned int suma = 0;
for(int i = 2; i < 11; i = i + 2)
suma += i*i;
cout << suma;
return 0;
}
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
unsigned int suma = 0;
for(int i = 1; i < 6; i = ++i)
suma += 7*i*i - (i+1);
cout << suma;
return 0;
}
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
unsigned int suma = 1;
for(int i = 1; i < 11; i = ++i)
suma *= i;
cout << suma;
return 0;
}
Ostatnio zmieniony 20 lis 2016, o 17:25 przez kalwi, łącznie zmieniany 2 razy.
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
[C++] Sumy, kwadraty, ciągi, pętle
Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
#include <cstdio>
using namespace std;
int main()
{
float suma=0;
int i;
do
{
for(i=1;i<=20;i++)
{
suma=suma+i;
}
cout<<"Suma: "<<suma;
}
while(i%5==0);
}
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
[C++] Sumy, kwadraty, ciągi, pętle
Fatalnie. To działa inaczej, niż Ci się wydaje.xxDorianxx pisze:Chodzi o coś takiego ?Kod: Zaznacz cały
#include <iostream> #include <cstdio> using namespace std; int main() { float suma=0; int i; do { for(i=1;i<=20;i++) { suma=suma+i; } cout<<"Suma: "<<suma; } while(i%5==0); }
[C++] Sumy, kwadraty, ciągi, pętle
W zad 2,chodzi o to ?
Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
#include <cstdio>
using namespace std;
int main(){
float suma;
suma==0;
for(int i=1;i<=10;i++){
if (i%2==0){
cout<<i<<"+"<<i<<" = "<<i+i<<endl;
suma=suma+(i+i);
}
}
cout<<endl<<"Wynik: "<<suma;
}
Ostatnio zmieniony 20 lis 2016, o 17:33 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: tagi
Powód: tagi
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
[C++] Sumy, kwadraty, ciągi, pętle
1. używaj tagów
[/code]
2.
Po co to tu jest?
3.
Po co
4.
Źle
5. Czy wiesz co to jest
Kod: Zaznacz cały
[code]
2.
Kod: Zaznacz cały
#include <cstdio>
3.
Kod: Zaznacz cały
float suma;
suma
jest typu float
?4.
Kod: Zaznacz cały
suma==0;
5. Czy wiesz co to jest
kwadrat sumy liczb parzystych