[C++] Oblicz iloczyn n liczb całkowitych

Rucik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 lis 2016, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kolbuszowa

[C++] Oblicz iloczyn n liczb całkowitych

Post autor: Rucik »

Jw.
Oblicz iloczyn n liczb całkowitych
Dane:
\(\displaystyle{ n}\)-dowolnych liczb całkowitych kolejno zapamiętywanych w zmiennej \(\displaystyle{ a}\)
Wynikiem ma być iloczyn.
Potrzebuję:
1.Lista kroków
2.Schemat blokowy
3.Prosty program w C++
Ostatnio zmieniony 16 lis 2016, o 07:54 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

[C++] Oblicz iloczyn n liczb całkowitych

Post autor: miodzio1988 »

No to zacznij działać, gdzie się gubisz? Program jest banalny
Rucik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 lis 2016, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kolbuszowa

[C++] Oblicz iloczyn n liczb całkowitych

Post autor: Rucik »

Lista kroków:

Kod: Zaznacz cały

1.Zacznij algorytm.
2.Wprowadź n
3.Wprowadź a n*a
4.Wyprowadź a 
5.Zakończ algorytm.
Dobrze zrobiona jest ta lista kroków?
Ostatnio zmieniony 16 lis 2016, o 07:54 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

[C++] Oblicz iloczyn n liczb całkowitych

Post autor: miodzio1988 »

punkt 1 jest zbędny

punkt 2 ok

punkt 3 juz zle, zobacz jeszcze raz co dokladnie robi algorytm
Rucik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 lis 2016, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kolbuszowa

[C++] Oblicz iloczyn n liczb całkowitych

Post autor: Rucik »

3.Wyprowadź a? Tak ma być?

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
using namespace std;
int main(int argc,char**argv)
{
    unsigned int n;
    int a;
 
    int iloczyn=1;
    cout<<"Ile? ";
    cin>>n;
    for(int i=0;i<n;++i)
    {
        cout<<"Dawaj liczbe nr "<<(i+1)<<" : ";
        cin>a;
        iloczyn*=a;
    }    
    cout<<"iloczyn = "<<iloczyn<<endl;
    return 0;


A program jest chociaż dobrze?
Ostatnio zmieniony 16 lis 2016, o 07:54 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj tagi code.
miodzio1988

[C++] Oblicz iloczyn n liczb całkowitych

Post autor: miodzio1988 »

Nie. Zobacz czym jest \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ a}\) nie jest liczbą tylko wektorem przecież
Ostatnio zmieniony 15 lis 2016, o 20:38 przez miodzio1988, łącznie zmieniany 1 raz.
Rucik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 lis 2016, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kolbuszowa

[C++] Oblicz iloczyn n liczb całkowitych

Post autor: Rucik »

\(\displaystyle{ a}\) jest to zmienna

-- 15 lis 2016, o 20:40 --

Czyli w 3 będzie.Wyprowadź zmienna a?

-- 15 lis 2016, o 21:01 --

A program jak ma wyglądać ?
Ostatnio zmieniony 16 lis 2016, o 07:55 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

[C++] Oblicz iloczyn n liczb całkowitych

Post autor: kalwi »

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
#include <vector>
using namespace std;

int main()
{
    int n, wynik;
    cout << "Podaj n: ";
    cin >> n;
    vector <int>a(n);
    
    for(int i = 0; i < n; ++i)
    {
    	cout << "Podaj " << i + 1 << "-ty element wektora a: ";
    	cin >> a[i];
    }

    wynik = a[0];
    for(int i = 1; i < n; ++i)
    	wynik *= a[i];

    cout << "Wynik mnozenia to: " << wynik << endl;
    return 0;
}
freeszpak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 13 gru 2014, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 5 razy

[C++] Oblicz iloczyn n liczb całkowitych

Post autor: freeszpak »

miodzio1988 pisze:Nie. Zobacz czym jest \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ a}\) nie jest liczbą tylko wektorem przecież
Niby program banalny a już szeryf się pogubił.

Jeśli chodzi o prosty program (bo o taki przecież chodzi), w którym \(\displaystyle{ a}\) jest zmienną:

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>

int main()
{
    int a,n;
    int iloczyn=1;
    std::cin>>n;
    for(int i=0; i!=n; i++){
        std::cin>>a;
        iloczyn = iloczyn*a;
    }
    std::cout << iloczyn;
    return 0;
}
Prościej się chyba nie da.
ODPOWIEDZ