Bardzo proszę o pomoc. Jak mogę zrobić, żeby wartość minimalna, maksymalna oraz średnia arytmetyczna została wypisywana na wyjście z programu dla każdego zestawu, a nie tylko dla ostatniego wprowadzonego zestawu? Załączam kod.
Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
using namespace std;
int main ()
{
int setnumber;
float a;
float b;
float c;
float d;
float e;
float max;
float min;
float summary;
summary = a + b + c + d + e;
cin >> setnumber;
while (setnumber > 0) {
cin >> a >> b >> c >> d >> e;
setnumber--;
max = a;
if ( b > max ) max = b;
if ( c > max ) max = c;
if ( d > max ) max = d;
if ( e > max ) max = e;
min = b;
if (a < min) min = a;
if (c < min) min = c;
if (d < min) min = d;
if (e < min) min = e;
}
cout << max << " " << min << " " << summary / 5 << endl;
}
Udało mi się to zrobić z tablicami, jednak problem pozostaje wciąż ten sam :/
Kod:
Kod: Zaznacz cały
// Michał Siczek
#include <iostream>
using namespace std;
int main ()
{
int setnumber;
float max;
float min;
float summary;
int input;
cin >> setnumber;
while (setnumber > 0) {
setnumber--;
int data[input];
for(int i = 0; i < 5; ++i)
cin >> data[i];
for(int i = 0; i < 5; ++i){
max = data [0];
if ( data [1] > max ) max = data [1];
if ( data [2] > max ) max = data [2];
if ( data [3] > max ) max = data [3];
if ( data [4] > max ) max = data [4];
min = data [1];
if (data [0] < min) min = data [0];
if (data [2] < min) min = data [2];
if (data [3] < min) min = data [3];
if (data [4] < min) min = data [4];
}
summary = data[0] + data[1] + data [2] + data [3] + data [4];
cout << max << " " << min << " " << summary / 5 << endl;
}
}