[Matlab] Model z dwoma zmiennymi.

androl7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 paź 2015, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

[Matlab] Model z dwoma zmiennymi.

Post autor: androl7 »

Witam

Dopiero zaczynam się uczyć Matlaba i mam problem z utworzeniem modelu na dwie zmienne razem z ich wykresami. Mam zapisane po zajęciach coś takiego cytując:

k=0.2; [T,X] = ode45(@(t,x) rr(t,x,k),[0 10],x0); plot(T,X);

rr to funkcja w matlabie w osobnym pliku w której musze dać wzór na obliczenie pochodnej kazdej zmiennej.

Przykładem może być np. Układ Rosslera czyli:

Kod: Zaznacz cały

x = -y-z
y = x+a*y
z = b+z*(x-c)
Próbowałem napisać taką funkcję rr , ale wydaje mi się to jest źle.

Kod: Zaznacz cały

function [dx,dy,dz] = rr (a,b,c)
dx = diff (-y-z)
dy = diff (x+(a*y))
dz = diff (b+z*(x-c))

end
Bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie. Termin goni
Ostatnio zmieniony 28 paź 2016, o 06:50 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj tagi code.
ODPOWIEDZ