[C++] Obliczanie delty i pierwiastków równania

AdrianMadaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 paź 2016, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

[C++] Obliczanie delty i pierwiastków równania

Post autor: AdrianMadaj »

Witam, czy poniższy program da się jakoś uprościć? albo zmienić żeby był bardziej czytelny.

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
#include <math.h>
#include <cstdlib>

using namespace std;

int main()
{
    float a;
    float b;
    float c;
    float delta;
    float x1;
    float x2;
    float x;

    cout << "Podaj a: ";
    cin >> a;

        if(a==0) cout << "Rownanie nie jest kwadratowe
";
        else
{
        {
            cout << "Podaj b: ";
            cin >> b;
            cout << "Podaj c: ";
            cin >> c;

            delta=b*b-4*a*c;

            cout << "Delta wynosi: " << delta << endl;
        }

        {
                if(delta>0)
                    {
                        x1=-b-sqrt(delta)/2*a;
                        x2=-b+sqrt(delta)/2*a;
                        cout << "Pierwszy pierwiastek wynosi: " << x1 << endl;
                        cout << "Drugi pierwiastek wynosi: " << x2 << endl;
                    }

                else if(delta==0)
                    {
                        x=-b/2*a;
                        cout << "Pierwiastek podwojny wynosi: " << x << endl;
                    }

                else if(delta<0)
                    {
                        cout << "Rownanie nie ma pierwiastkow
";
                    }

        }

}
    cout << endl;
    system("pause");
    return 0;
}
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

[C++] Obliczanie delty i pierwiastków równania

Post autor: SlotaWoj »

Wydaje mi się, że program jest błędny (brak nawiasów).
Niewiele można uprościć.
Jak chcesz, aby programy były czytelne programuj w Pascalu.
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

[C++] Obliczanie delty i pierwiastków równania

Post autor: athame »

Może coś takiego (zmiany wyłącznie estetyczne):

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
#include <math.h>

using namespace std;

int main() {
  float a, b, c, delta, x1, x2;

  cout << "Podaj a: "; cin >> a;

  if(a==0) cout << "Równanie nie jest kwadratowe
";
  else
  {
    cout << "Podaj b: "; cin >> b;
    cout << "Podaj c: "; cin >> c;
    delta=b*b-4*a*c;
    cout << "Delta wynosi: " << delta << endl;
  }

  if(delta>0) {
    x1=(-b-sqrt(delta))/(2*a);
    x2=(-b+sqrt(delta))/(2*a);
    cout << "Pierwszy pierwiastek wynosi: " << x1 << endl;
    cout << "Drugi pierwiastek wynosi: " << x2 << endl;
  }
  else if (delta==0) {
    x1=-b/(2*a);
    cout << "Pierwiastek podwójny wynosi: " << x1 << endl;
  }
  else if (delta<0) {
    cout << "Równanie nie ma pierwiastków
";
  }

  return 0;
}
ODPOWIEDZ