[Systemy liczbowe] Zamiana liczb po przecinku z 16 na 10

marekk123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 paź 2016, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

[Systemy liczbowe] Zamiana liczb po przecinku z 16 na 10

Post autor: marekk123 »

Witam. Czy jest jakaś utarta reguła zamiany liczb z systemu \(\displaystyle{ 16}\) na system \(\displaystyle{ 10}\), ale po przecinku? Czy trzeba przejść pośrednio przez system binarny ? Ile w systemie \(\displaystyle{ 10}\) będzie wynosiła liczba \(\displaystyle{ 0,497}\) zapisana w systemie \(\displaystyle{ 16}\)? Z góry dziękuje za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2016, o 23:06 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

[Systemy liczbowe] Zamiana liczb po przecinku z 16 na 10

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ 0,497_{16}=\frac{4}{16}+\frac{9}{16^2}+\frac{7}{16^3}}\)
marekk123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 paź 2016, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

[Systemy liczbowe] Zamiana liczb po przecinku z 16 na 10

Post autor: marekk123 »

Czyli jednak ujemne potegi liczby 16, dziekuje ślicznie !
ODPOWIEDZ