[Algorytmy] Dzielenie realizowane przez procesor

Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 247
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

[Algorytmy] Dzielenie realizowane przez procesor

Post autor: Borneq »

Co prawda algorytm ten zaszyty jest w krzemie (nie licząc dzielenia wielkich liczb w GMP), ale jestem ciekawy, jak on działa.
Ostatnio zmieniony 7 paź 2016, o 08:16 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

[Algorytmy] Dzielenie realizowane przez procesor

Post autor: kalwi »

Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Division_algorithm
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

[Algorytmy] Dzielenie realizowane przez procesor

Post autor: miki999 »

No właśnie, jest zaszyty w krzemie i z tego względu nie dowiesz się co tam jest, ale przykładowe implementacje działań arytmetycznych można znaleźć w internecie:

Kod: Zaznacz cały

http://www.asic-world.com/digital/arithmetic4.html
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 247
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

[Algorytmy] Dzielenie realizowane przez procesor

Post autor: Borneq »

To w krzemie, to coś więcej, bo nie tylko algorytm, ale zrobienie jego wersji równoległej.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

[Algorytmy] Dzielenie realizowane przez procesor

Post autor: Afish »

Kod: Zaznacz cały

http://citeseer.ist.psu.edu/viewdoc/download;jsessionid=13CD375361DAF8C4C188F1D3C67730F0?doi=10.1.1.217.155&rep=rep1&type=pdf
ODPOWIEDZ