[Excel] Zablokowanie komórek dla danej wartości

Awatar użytkownika
Paylinka07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 27 kwie 2012, o 09:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

[Excel] Zablokowanie komórek dla danej wartości

Post autor: Paylinka07 »

Witam,
Mam problem z utworzeniem w Excelu funkcji która dla wartości "Tak" pozostawi pewne komórki puste edytowalne a dla wartości "Nie" zablokuje.
Wpadłam na pomysł

Kod: Zaznacz cały

JEŻELI(A20="No";0;"")
ale gdy A20="Yes"
wykrzacza mi sumę dla tych komórek.

Czy ktoś pomoże radą?
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2016, o 06:42 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

[Excel] Zablokowanie komórek dla danej wartości

Post autor: SlotaWoj »

To co robisz nie jest żadnym blokowaniem.

Twoja formuła, gdy A20 jest równe napisowi "Yes" (ew. "YES", "yes", "yES", ale nie "Yes ", ani " Yes") wstawia do komórki liczbę 0, w przeciwnym razie wstawia pusty łańcuch znaków i u mnie działa bez problemu (tzn. bez jakichś efektów ubocznych w rodzaju sumowania).

Gdy trzeba rozróżniać wielkość liter powinno być:
  • =JEŻELI(PORÓWNAJ(A20;'Yes");0;"")
Blokowanie komórek włączamy w oknie dialogowym Format komórki na karcie Ochrona i działa jedynie gdy arkusz jest chroniony.
Domyślam się o co Ci chodzi, więc gdy ma to dotyczyć różnych zmieniających się komórek (lista dynamiczna), jest to dość skomplikowane i wymaga sprytnego kodu w VBA.

Kod: Zaznacz cały

https://www.experto24.pl/firma/komputer-w-firmie/makro-uruchamiane-w-zaleznosci-od-wpisu-w-komorce.html#.V-HCTZGBRRo
– nie wiem czy odpowiednio adekwatne.
ODPOWIEDZ