[Algorytmy] Suma elementów listy

kasia00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 31 paź 2015, o 22:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Frankfurt
Podziękował: 34 razy

[Algorytmy] Suma elementów listy

Post autor: kasia00 »

Witam, mam do napisania pseudokod który z podanej listy \(\displaystyle{ A\left[ 1,...,n\right]}\) wypełni drugą liste \(\displaystyle{ \left B[1,...n\right]}\) tak że \(\displaystyle{ B\left[ i\right] = A\left[ 1\right] + .... + A\left[ i\right]}\). Według mnie powinno to przebiegać tak że przeszukuję i sumuję elementy listy A aż do osiągnięcia wartości \(\displaystyle{ i}\) i zapisuje to w liśce B. Tylko problem mam z samym pseudokodem. Proszę o pomoc
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

[Algorytmy] Suma elementów listy

Post autor: Kartezjusz »

1. Start
2. Podaj \(\displaystyle{ n}\) naturalne
3. Dla \(\displaystyle{ 1 \le i \le n}\) podaj \(\displaystyle{ a_i}\)
4. \(\displaystyle{ b_1=a_1}\)
5.1. Dla \(\displaystyle{ 2 \le i \le n}\)
5.2 Dla \(\displaystyle{ 1 \le j \le i}\)
\(\displaystyle{ b_j= b_{j-1} + a_{j}}\)
6. Wypisz \(\displaystyle{ b_i}\)
mihile
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 16 cze 2015, o 06:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 4 razy

[Algorytmy] Suma elementów listy

Post autor: mihile »

To ja może zaproponuję coś innego niż Kartezjusz.

1. Start
2. Podaj \(\displaystyle{ n \ge 1}\)
3. Dla \(\displaystyle{ 1 \le i \le n}\) podaj \(\displaystyle{ A_{i}}\)
4. \(\displaystyle{ B_1 = A_1}\)
5. Dla \(\displaystyle{ 2 \le i \le n}\)
5.1 \(\displaystyle{ B_{i} = A_{i} + A_{i - 1}}\)
5.2 \(\displaystyle{ A_{i} = B_{i}}\)
6. Koniec
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

[Algorytmy] Suma elementów listy

Post autor: Kartezjusz »

To chyba to samo
mihile
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 16 cze 2015, o 06:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 4 razy

[Algorytmy] Suma elementów listy

Post autor: mihile »

Wydaje mi się, że nie to samo bo twój program wykona \(\displaystyle{ \frac{n^{2} + n}{2} - 1}\)kluczowych operacji podczas gdy mój tylko \(\displaystyle{ 2n - 2}\).
ODPOWIEDZ