[C++][Algorytmy] Tablice

Insigne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 23 kwie 2016, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zlokalizowana
Podziękował: 4 razy

[C++][Algorytmy] Tablice

Post autor: Insigne »

Witam , potrzebuje pomocy w napisaniu algorytmu oparcu o C++ na :

1: Algorytm ktory zliczy ile jest elementow które wystepuja na tych samych pozycjach w dwóch tablicach jednowymiarowych

1.Algorytm który zliczy ile jest kolumn zawierajacych "1" w kwadratowej tablicy zero-jedynkowej

Z góry serdecznie dzięki.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

[C++][Algorytmy] Tablice

Post autor: kalwi »

Insigne pisze:Witam , potrzebuje pomocy w napisaniu algorytmu oparcu o C++ na :
Przed znakami interpunkcyjnymi nie ma spacji.
Insigne pisze:Algorytm ktory zliczy ile jest elementow które wystepuja na tych samych pozycjach w dwóch tablicach jednowymiarowych

Kod: Zaznacz cały

size_t tab_size = // rozmiar tablic;
size_t counter = 0;

for(int i = 0; i < tab_size; ++i)
{
	if(tab1[i] == tab2[i])
		++counter;
}
Insigne pisze:Algorytm który zliczy ile jest kolumn zawierajacych "1" w kwadratowej tablicy zero-jedynkowej

Kod: Zaznacz cały

size_t tab_size = // rozmiar tablicy;
size_t counter = 0;

for(size_t raws = 0; raws < tab_size; ++raws)
{
	for(size_t columms = 0; columns < tab_size; ++columns)
	{
		if(tab[raws][columns] == 1)
		{
			++counter;
			break;
		}
	}	
}
mihile
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 16 cze 2015, o 06:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 4 razy

[C++][Algorytmy] Tablice

Post autor: mihile »

Kalwi, twoje rozwiązanie do zadania drugiego jest niepoprawne. To, co zwróci twój program to liczba wierszy w których występuje 1.

Np. dla takich danych wejściowych:

Kod: Zaznacz cały

{1, 0}
{1, 0}
Twój program zwróci 2 gdy powinno być 1 (tylko w jednej kolumnie występuje 1).

Inny przykład:

Kod: Zaznacz cały

{1, 1, 1, 1, 1}
{0, 0, 0, 0, 0}
{0, 0, 0, 0, 0}
{0, 0, 0, 0, 0}
{0, 0, 0, 0, 0}
Poprawnym wynikiem jest 5, twój program zwróci 1.

Proponowałbym zamianę tej linijki:

Kod: Zaznacz cały

if(tab[raws][columns] == 1)
na

Kod: Zaznacz cały

if(tab[columns][raws] == 1)
Ostatnio zmieniony 28 lip 2016, o 07:50 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ