[Systemy liczbowe] Liczba w kodzie U2 na system ósemkowy

artmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 16 wrz 2014, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 20 razy

[Systemy liczbowe] Liczba w kodzie U2 na system ósemkowy

Post autor: artmat »

Witam
Mam daną liczbę ujemną w kodzie U2 np (1 1010011). Jak przekształcić ją na system ósemkowy ?
Ostatnio zmieniony 30 cze 2016, o 07:00 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 156 razy

[Systemy liczbowe] Liczba w kodzie U2 na system ósemkowy

Post autor: Slup »

Bierzesz tę liczbę ujemną i zamieniasz na przeciwną:
\(\displaystyle{ (11010011)_{U_2}\mapsto (00101101)_{U_2}}\)
Tę zamieniasz na ósemkowy:
\(\displaystyle{ (00101101)_{U_2}=2^5+2^3+2^2+2^0=4\cdot 2^3+1\cdot 2^3+5=5\cdot 8+5\cdot 8^0=(55)_8}\)
i dostawiasz przed nią minus:
\(\displaystyle{ -(55)_8}\)
ODPOWIEDZ