[Prolog] Zapisanie gramatyki w kodzie

krupka888
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 22 lis 2014, o 17:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

[Prolog] Zapisanie gramatyki w kodzie

Post autor: krupka888 »

Mam problem z zapisaniem takiej gramatyki w prologu:
\(\displaystyle{ E->SD\\
D->eSD|fSD|pusty\\
S->FR\\
R->gFR|hFR|pusty\\
F->L|aEb\\
L->C|CL\\
C->0|1|2|3|4|5|6|7|8|9}\)


Czy taki zapis jest poprawny?

\(\displaystyle{ %D->pusty\\
s1(X,Y):-X=Y.\\
%D->eSD\\
s1(X,Y):-X=[e|U],s1(U,V),t1(V,Y).\\
%D->fSD\\
s1(X,Y):-X=[f|U],s1(U,V),t1(V,Y).\\
%D->pusty\\
s1(X,Y):-X=Y.}\)
Ostatnio zmieniony 11 cze 2016, o 18:17 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ