[LaTeX] Numeracja stron, spacje, punktowanie

Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

[LaTeX] Numeracja stron, spacje, punktowanie

Post autor: Lyzka »

Mam do przepisania dwie strony w Latex'u.
1. Co zrobić aby numeracja była na górze raz po prawej raz po lewej stronie, i by w tym samym wersie można było jeszcze wstawić coś po środku owego wersa?
2. Co zrobić by w jednym słowie zastosować odstępy między literami nie używając spacji? cos na zasadzie:" P r o b l e m ".
3. Co zrobić, żeby gdzieś w tekście umieścić coś takiego: " (2.1.9) " ?? Zwyczajnie by dało rade coś takiego zrobić. Ale co z tą numeracją jeśli ona nie zaczyna się u mnie od 0. Później będą wystepowały kolejne numeracje. Tzn 2.2.0, 2.2.1 itd.
4. Co zrobić żeby napisać : "ZADANIE 2.11" . Oczywiście nie wklepując tego ręcznie :mrgreen: . Poźniej również będzie kolejna numeracja. tzn ZADANIE 2.12 itd
( przy okazji da się zrobić coś takiego zeby "ADANIE" było mniejsze od "Z" ?
Ostatnio zmieniony 28 maja 2016, o 09:04 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

[LaTeX] Numeracja stron, spacje, punktowanie

Post autor: a4karo »

1. Poczytaj o pakiecie fancyhdr
2. Poczytaj o pakiecie letterspacing
3.

Kod: Zaznacz cały

Boki trójkąta spełniają zatem równość
egin{equation}label{Pitagoras}
a^2+b^2=c^2
end{equation}
Bla bla bla ...

Równość eqref{Pitagoras} charakteryzuje trójkąty prostokatne
4. Np tak: w preambule

Kod: Zaznacz cały

ewtheorem{zad}{	extsc{Zadanie}}[section]
a potem w tekście

Kod: Zaznacz cały

egin{zad}
Udowodnij, że $1+1=2$.
end{zad}
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

[LaTeX] Numeracja stron, spacje, punktowanie

Post autor: Lyzka »

Co do pkt 4 znalazłam coś takiego :

Kod: Zaznacz cały

{ scNormal Zadanie 2.9.}
(wtedy mam to czego oczekiwałam odnośnie wielkości znaków
Tylko co zrobić zeby była automatyczna numeracja? Zaczynająca się właśnie od 2.9.
co do pkt 3.
Faktycznie jest numeracja w nawiasach ale zaczyna się od "1". Co zrobić żeby był podział na sekcje? np 2.1.9?
I jeszcz odnośnie punktu 1. Znalazłam coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

pagestyle{headings}
markright{hfill blabla hfill}
Częściowo jest tak jak chciałam, ale na jednej i na drugiej stronie jest to samo. Numeracja mi się zmienia. Z tym, że jest cały czas po prawej. A ma być raz po lewej a raz po prawej stronie. I na drugiej w miejscu "blabla" powinno być coś innego. Więc jakiś pomysł jak to można zmienić?
Ostatnio zmieniony 29 maja 2016, o 07:21 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

[LaTeX] Numeracja stron, spacje, punktowanie

Post autor: a4karo »

POcztyaj cobe jak działają liczniki w latexu (counters)
Komenda setcounter może sie przydać.

Automatyczna numeracja stosuje sie tylko do struktur takich jak twierdzenia, wzory, rozdziały, więc jeżeli zrobisz tak, jak to opisałem, to dostaniesz automatyczna numerację. Bez tego sie nie da tego prosto zrobić
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

[LaTeX] Numeracja stron, spacje, punktowanie

Post autor: Lyzka »

Udało mi się ogranąć kwestię numeracji typu: 2.1.9.
Teraz mam problem z tą numeracją: "Zadanie 2.9"
Robiąc tak jak napisałeś numeracja zaczyna sie od 0.1.
W preambule zrobiłam tak:

Kod: Zaznacz cały

ewtheorem{zad}{	extsc{{ scNormal Zadanie}}}[section]
I wtedy zachowałam wymiary tych literek.
Ale jest jeszcze jeden problem. Gdyby nawet numeracja była dobra to niestety jest pogrubiona. A ma być zwykła czcionka.
Jakiś pomysł?
Ostatnio zmieniony 29 maja 2016, o 07:22 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

[LaTeX] Numeracja stron, spacje, punktowanie

Post autor: a4karo »

Numeracja zadania (w Twoim przypadku 2.9) nie bierze się z niczego - jest to kolejny numrek w jakims ciągu elementó: twierdzeń, wniosków, zadan etc.
Poczytaj o numerowaniu tu (również o stylach: plain, remark, definition)


a o modyfikacji stylu tu
... -displayed
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

[LaTeX] Numeracja stron, spacje, punktowanie

Post autor: Lyzka »

Tylko, że ja przepisując tylko dwie strony nie zaczynam numerować od 1.
Pierwszy problem:
Pisząc coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

section{Introduction}

ewtheorem{zad}{	extsc{{ scNormal Zadanie}}}[section]
Uzyskuje coś takiego, że pokazuje mi:

Kod: Zaznacz cały

1. Introduction
ZADANIE 1.1
Gdy nie używam tego:

Kod: Zaznacz cały

section{Introduction}
numeruje mi tak o:

Kod: Zaznacz cały

ZADANIE 0.1
Zatem cóż mam zrobić by nie używać

Kod: Zaznacz cały

section{Introduction}
i by nie numerowało od 1.
Patrzyłam na tą podaną stronę i na postawie tego robiłam. Nie było tam (albo nie zauważyłam) nic o tej mojej nieszczęsnej numeracji od "środka"...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

[LaTeX] Numeracja stron, spacje, punktowanie

Post autor: a4karo »

Numeracja zależy od struktury dokumentu.

Kod: Zaznacz cały

documentclass{article}


ewtheorem{zad}{{sc Zadanie}}[subsection]
egin{document}
setcounter{section}{2}
setcounter{subsection}{9}
egin{zad}
blabla
end{zad}
end{document}
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

[LaTeX] Numeracja stron, spacje, punktowanie

Post autor: Lyzka »

Wtedy pokazuje 2.9.1 Powinno być bez "1"
section odpowiada za "2"
a subsection za "9" ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

[LaTeX] Numeracja stron, spacje, punktowanie

Post autor: a4karo »

Szczerze mowiąc nie wiem czego chcesz: w pierwszym poście piszesz o numeracji trzypoziomowej, teraz co innego.

Masz przykład - pokombinuj. Jest dużo literatury w necie.

Powiedziałem już, że numeracja zależy od struktury dokumentu, a Ty tej struktury nie opisałaś.
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

[LaTeX] Numeracja stron, spacje, punktowanie

Post autor: Lyzka »

W pierwszym poście pisałam o numeracji trzypoziomowej i dwupoziomowej
Pierwsza trzypoziomowa to była ta którą udało mi się zrobić. W moim przypadku zaczynała się ona od

Kod: Zaznacz cały

(2.1.9)
Druga to ta dwupoziomowa, w moim przypadku zaczynająca się od

Kod: Zaznacz cały

ZADANIE 2.9
.
Nie wiem za bardzo jak mam opisać strukturę programu i co mam przez to rozumieć.
Przepraszam za brak wiedzy, ale dopiero zaczynam prace z Latex'em i proszę o wyrozumiałość.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

[LaTeX] Numeracja stron, spacje, punktowanie

Post autor: a4karo »

To jak masz numerowanie dwupoziomowe, to numeruj środowisko zad w ramach sekcji, a nie subsekcji.

Nie chodzi o strukturę programu, tylko dokumentu. Poczytaj sobie dokument pt "Nie z krótkie wprowadzenia do LaTeXa" (znajdziesz w sieci)
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

[LaTeX] Numeracja stron, spacje, punktowanie

Post autor: Lyzka »

Tylko jest pewien problem.
Bo używając tego:

Kod: Zaznacz cały


enewcommand{	heequation}{arabic{section}.arabic{subsection}.arabic{equation}}
setcounter{section}{2}
setcounter{subsection}{1}
setcounter{equation}{8}
nie mogę użyć tego (jeszze nie poprawionego):

Kod: Zaznacz cały

ewtheorem{zad}{{sc Zadanie}}[subsection]
setcounter{section}{2}
setcounter{subsection}{9}
a obie rzeczy są potrzebne.

I jeszcze sprawa numeracji automatycznej.
Jako, że przepisuje tylko dwie strony zastowowałam komendę

Kod: Zaznacz cały

	hispagestyle{fancy}
i kolejno

Kod: Zaznacz cały

lhead{34}
chead{cos na nieparzystej}
i

Kod: Zaznacz cały

head{35}
chead{cos na parzystej}
.
Jest tak jak powinno być. Tylko, że nie jest to automatyczne. Da radę zrobić to by pokazywało mi to automatycznie?
Ostatnio zmieniony 31 maja 2016, o 12:27 przez Lyzka, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

[LaTeX] Numeracja stron, spacje, punktowanie

Post autor: a4karo »

Jak się zdecydujesz na ręczne numerowanie (bo pewnie tak sie skończy,), to do equation możesz użyć np konstrukcji

Kod: Zaznacz cały

egin{equation}
a^+b^2=c^2 	ag{(2.9.1)}
end{equation}
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

[LaTeX] Numeracja stron, spacje, punktowanie

Post autor: Lyzka »

Może napisze po kolei jeszcze raz moje błędy, bo trochę zamieszania się już zrobiło
1.
Korzystając z

Kod: Zaznacz cały

equation
mogę pisać tylko formuły matematyczne. Pisząc zwykły tekst, zanikają spacje.
Mam do uzyskania np coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

(2.1.9)      TEKST TEKST TEKST
---> to jest cały wers.
Po numeracji ma być odstęp mniej więcej tej długości a tekst nastepujący po nim ma być do końca tego wersa.
Do tego użyłam tego:

Kod: Zaznacz cały

enewcommand{	heequation}{arabic{section}.arabic{subsection}.arabic{equation}}
setcounter{section}{2}
setcounter{subsection}{1}
setcounter{equation}{8}
a poźniej w trakcie pisania tego:

Kod: Zaznacz cały

egin{equation} coś end{equation}
.
Do uzyskania mam np to co podałam powyżej.
2.
Nie mogę użyć jednocześnie

Kod: Zaznacz cały

enewcommand{	heequation}{arabic{section}.arabic{subsection}.arabic{equation}}

ewtheorem{zad}{{sc Zadanie}}[subsection]
zmieniając to:

Kod: Zaznacz cały

setcounter{section}{2}
setcounter{subsection}{1}
setcounter{equation}{8}
(to jest do numeracji:

Kod: Zaznacz cały

(2.1.9)
)
oraz

Kod: Zaznacz cały

setcounter{section}{2}
setcounter{subsection}{9}
(to jest do numeracji

Kod: Zaznacz cały

ZADANIE 2.9
Jedno drugie wyklucza .
3.
Automatyczna numeracja ( powtórzę post powyżej by wszystko było w jednym miejscu.
Jako, że przepisuje tylko dwie strony zastowowałam komendę :

Kod: Zaznacz cały

	hispagestyle{fancy}
i kolejno

Kod: Zaznacz cały

lhead{34}
chead{cos na nieparzystej}
i

Kod: Zaznacz cały

head{35}
chead{cos na parzystej}
Jest tak jak powinno być. Tylko, że nie jest to automatyczne. Da radę zrobić to by pokazywało mi to automatycznie?
ODPOWIEDZ