[Mathematica] sumowanie dwóch tablic, sprawdzanie indeksów

olqers91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 sty 2013, o 19:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

[Mathematica] sumowanie dwóch tablic, sprawdzanie indeksów

Post autor: olqers91 »

Witam, mam problem z zadaniem. Nie mam totalnie pojęcia jak się za nie zabrać. Proszę o jakąś pomoc w rozwiązaniu, jakieś może wskazówki. Z góry dziękuję za pomoc.

Napisz program, który dla danych dwóch tablic:
1. sumuje elementy nieparzyste z pierwszej tablicy z elementami parzystymi drugiej,
2. sprawdza, czy istnieje indeks, dla którego elementy w obu tablicach są równe.
Obliczenia dla konkretnego warunku wprowadź jako argument programu 1 lub 2 odpowiednio.
xxmikolajx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 9 paź 2013, o 21:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 1 raz

[Mathematica] sumowanie dwóch tablic, sprawdzanie indeksów

Post autor: xxmikolajx »

pseudokod do 1.
tab1 - z niej sumujemy nieparzyste
tab2 - z niej sumujemy parzyste
zakładam że ilość elementów w tych tablicach jest taka sama i wynosi n (jeśli tak nie jest trzeba dodać 2 warunki)
indeksuję od 0

Kod: Zaznacz cały

i := 0
sum := 0
jeżeli i mod 2 == 0 wtedy sum := sum + tab2[i]
            w przeciwnym wypadku sum := sum + tab1[i]
i := i+1
jeżeli i<n skocz do pkt. 3 w przeciwnym wypadku zwróć/wypisz sum


pseudokod do 2

założenia jak w 1

Kod: Zaznacz cały

i := 0
jeżeli tab1[i] == tab2[i] zwróć TRUE
i := i+1
jeżeli i<n skocz do pkt. 2 w przeciwnym wypadku zwróć FALSE
Ostatnio zmieniony 25 maja 2016, o 14:36 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
olqers91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 sty 2013, o 19:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

[Mathematica] sumowanie dwóch tablic, sprawdzanie indeksów

Post autor: olqers91 »

Dzięki za próbę pomocy. Myślałam, ze jakieś wskazówki pomogą zrobić to zadanie. Niestety nie wiem jak zrobić z tego program. Może to już za dużo, ale czy ktoś byłby wstanie napisać mi kod tego programu. Bardzo potrzebuje pomocy
ODPOWIEDZ