[Excel] łączenie formuły jeżeli

StatiQ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 maja 2010, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra

[Excel] łączenie formuły jeżeli

Post autor: StatiQ »

Witam, staram się wykonać zadanie z układem Cramera w excelu. Jedyny problem jaki napotkałem, to połączenie dwóch formuł jeżeli. Zadanie polega na wyświetleniu w komórce "Układ nieoznaczony" lub "Układ sprzeczny" przy odpowiednich warunkach \(\displaystyle{ W=W_x=W_y=0}\) oraz \(\displaystyle{ W=0, W_x \text{ lub } W_y<>0}\).

Pierwsza część:

Kod: Zaznacz cały

=JEŻELI(E4:E9=0;"Układ nieoznaczony";"")
Druga część (tutaj proszę o sprawdzenie czy jest dobrze napisana)

Kod: Zaznacz cały

=JEŻELI(ORAZ(ORAZ(E4=0;E6<>0);E8<>0);"Układ sprzeczny";"")
No i problem pojawił się jak to połączyć w jedną formułę. Proszę o pomoc.
Link do arkusza excel (Lista 1 Zad.10)

Kod: Zaznacz cały

http://speedy.sh/BprA5/zadania.xlsx
Ostatnio zmieniony 22 maja 2016, o 20:59 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

[Excel] łączenie formuły jeżeli

Post autor: dec1 »

JEŻELI możesz składać łatwo (po prostu dać drugie JEŻELI w pierwszym JEŻELI)
StatiQ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 maja 2010, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra

[Excel] łączenie formuły jeżeli

Post autor: StatiQ »

=JEŻELI(JEŻELI(ORAZ(ORAZ(E4=0;E6<>0);E8<>0);"Układ sprzeczny";"")E4:E9=0;"Układ nieoznaczony";"")
i to niby wszystko?
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

[Excel] łączenie formuły jeżeli

Post autor: dec1 »

Nie w ten sposób. Robi się to np. tak:

Kod: Zaznacz cały

=JEŻELI(warunek 1;warunek 1 spełniony;JEŻELI(warunek 2;tylko warunek 2 spełniony;warunki 1 i 2 niespełnione))
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22204
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

[Excel] łączenie formuły jeżeli

Post autor: a4karo »

A po co tak komplikować: do jednej komórki wstaw \(\displaystyle{ W}\), do drugiej \(\displaystyle{ |W_x|+|W_y|+...}\) i analizuj tylko te dwie komórki.
ODPOWIEDZ