[Gramatyki]Wyprowadzenie języka generowanego przez gramatykę

ktosobcy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 maja 2016, o 11:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Domaradz

[Gramatyki]Wyprowadzenie języka generowanego przez gramatykę

Post autor: ktosobcy »

Witam,
Mam podane następujące reguły producji:
\(\displaystyle{ S \rightarrow SX | YZ}\)
\(\displaystyle{ Y \rightarrow yX | Zx}\)
\(\displaystyle{ X \rightarrow Xy | yxZ | xZ}\)
\(\displaystyle{ Z \rightarrow y}\)

Zaczynam standardowo od S
\(\displaystyle{ S \rightarrow SX \rightarrow SX ^{n} \rightarrow}\) z reguły 2 \(\displaystyle{ YZX ^{n} \rightarrow}\) z 3, 4\(\displaystyle{ \left( yX+Zx\right)ZX ^{n}}\) i tutaj mam problem. Korzystając wielokrotnie z reguły \(\displaystyle{ X \rightarrow Xy}\) otrzymam coś takiego?:

\(\displaystyle{ \left( yX+Zx\right)ZX ^{n} \rightarrow \left(yXy^{m}+Zx \right)Z\left( Xy ^{k} \right) ^{n} ; n, m, k=0, 1, 2 ...}\)
Ostatnio zmieniony 10 maja 2016, o 14:34 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ktosobcy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 maja 2016, o 11:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Domaradz

[Gramatyki]Wyprowadzenie języka generowanego przez gramatykę

Post autor: ktosobcy »

można zamknąć, już sobie poradziłem
ODPOWIEDZ