[C++] Algorytm

kasia00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 31 paź 2015, o 22:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Frankfurt
Podziękował: 34 razy

[C++] Algorytm

Post autor: kasia00 »

Na początku zaznaczę, że z C++ nie miałam nigdy do czynienia Mam podany algorytm i muszę wyliczyć \(\displaystyle{ sum}\) dla różnych wartości np. \(\displaystyle{ 2n}\) czy \(\displaystyle{ n-1}\) . Jednak nie wiem co dokładnie dzieje się w 3. linijce więc proszę o pomoc

Kod: Zaznacz cały

    var sum = 0;
    for (i = 1 ; i ≤ n ; i++){
        for (j = 1 ; j ≤ f(i); j++){
            sum=sum+1
        }
    }
Ostatnio zmieniony 5 maja 2016, o 00:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Brak tagów [code].
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

[C++] Algorytm

Post autor: SlotaWoj »

kasia00 pisze:\(\displaystyle{ sum\(\displaystyle{ dla różnych wartości np. \(\displaystyle{ 2n}\)}\)}\)
Zapoznaj się z instrukcją LaTeXa i napisz co to miało być.

Ten kod realizuje taki algorytm:
  • \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^n\sum_{j=1}^{f(i)} 1=\sum_{i=1}^n f(i)}\)
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1592
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

[C++] Algorytm

Post autor: Gouranga »

Dodatkowo w c++ nie powinno się pojawić var sum; a int sum = 0;.
I jak już się używa pewnego zapisu to wypada się go trzymać, albo używamy wszędzie postinkrementacji (lub wedle potrzeby preinkrementacji) to używajmy jej wszędzie, a nie w pętlach i++ a dalej sum = sum + 1;
ODPOWIEDZ