[C++] Napisz program proszący o podanie kwoty początkowej...

w3rk4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 10 kwie 2016, o 13:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pszczyna

[C++] Napisz program proszący o podanie kwoty początkowej...

Post autor: w3rk4 »

Napisz program proszący o podanie kwoty początkowej \(\displaystyle{ k}\),
oprocentowania rocznego \(\displaystyle{ p}\) (z miesięczną kapitalizacją) oraz kwoty
wypłacanej co miesiąc \(\displaystyle{ m}\) (zaraz po kapitalizacji odsetek) i sprawdzający
kiedy opróżnimy konto (o ile nastąpi to przed upływem 10 lat) lub
obliczający stan konta po 10 latach.

Wiem, że był już praktycznie taki sam temat ale nic mi nie mówi to co tam pisze.
Proszę o pomoc bo nie mam pomysłu na to czego tu brakuje.

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    float k, p, m, K, a;
    int n=0;
    cin >> k >> p >> m;
    a=1+(p/12);
    while(K>0 || n<120)
    {
        n=n+1;
        K=K*a-m;
    }
    if(K>0)
        cout << "Stan konta: " << K << endl;
    else
        cout << "Brak pieniędzy na koncie po: " << n << endl;
    return 0;
}
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2016, o 15:14 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Stosuj tagi code.Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1590
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

[C++] Napisz program proszący o podanie kwoty początkowej...

Post autor: Gouranga »

brakuje komentarzy w kodzie i opisu co jest czym
w3rk4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 10 kwie 2016, o 13:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pszczyna

[C++] Napisz program proszący o podanie kwoty początkowej...

Post autor: w3rk4 »

Dziękuję za super pomocną odpowiedź (y)
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1590
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

[C++] Napisz program proszący o podanie kwoty początkowej...

Post autor: Gouranga »

powiedz tylko czy jak jest \(\displaystyle{ p}\)% w skali roku to co miesiąc nalicza się \(\displaystyle{ \frac{1}{12}p}\)% do obecnego kapitału? i czy wypłacamy co miesiąc po naliczeniu procentów czy przed? jak dasz odpowiedzi na te pytania to ci to napiszę, grzebanie w cudzym kodzie jest jak grzebanie w kupie, im więcej ruszysz tym większy smród się robi i nic nie działa i tak
w3rk4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 10 kwie 2016, o 13:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pszczyna

[C++] Napisz program proszący o podanie kwoty początkowej...

Post autor: w3rk4 »

Gouranga pisze:powiedz tylko czy jak jest \(\displaystyle{ p}\)% w skali roku to co miesiąc nalicza się \(\displaystyle{ \frac{1}{12}p}\)% do obecnego kapitału?
Wydaje mi się iż jest to dobrze. Skoro rok ma 12 mięsiecy to w ciągu miesiąca jest to\(\displaystyle{ \frac{1}{12}p}\)
Gouranga pisze:i czy wypłacamy co miesiąc po naliczeniu procentów czy przed?
Jest jasno powiedziane że po kapitalizacji.
Gouranga pisze:jak dasz odpowiedzi na te pytania to ci to napiszę, grzebanie w cudzym kodzie jest jak grzebanie w kupie, im więcej ruszysz tym większy smród się robi i nic nie działa i tak
Wiem, że jest ciężko wywnioskować cokolwiek z czyjegoś kodu aczkolwiek nie trzeba mi tego tłumaczyć na takim przykładzie.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1590
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

[C++] Napisz program proszący o podanie kwoty początkowej...

Post autor: Gouranga »

Kod: Zaznacz cały

#include <cstdio>

int main(void){
  float k, p, m;
  //kwota, procenty, miesiecznie
  printf("Podaj kwote: ");
  scanf("%f", &k);
  printf("Podaj oprocentowanie: ");
  scanf("%f", &p);
  printf("Ile wyplacasz miesiecznie: ");
  scanf("%f", &m);
  if (k < 0) return 1;
  int i = 1;
  //licznik miesiecy
  do {
    k += k*p;
    k -= m;
  } while (i++ < 120 && k > 0);
  printf("Na koncie zostanie %fzl po %i miesiacach.
", k, i-1);
return 0;
}
ODPOWIEDZ