[C++] Liczby podzielne przez 5 i silnia

zuzka_kotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 23 lut 2016, o 20:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

[C++] Liczby podzielne przez 5 i silnia

Post autor: zuzka_kotek »

Dzień Dobry
Mam za zadanie napisać program który m.in ma wyświetlić 10 kolejnych liczb podzielnych przez 5 zaczynając od 5 oraz obliczyć silnie za pomocą pętli for. Na razie udało mi się tyle napisać, tylko nie wiem czemu program nie działa poprawnie?

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
using namespace std;
void kreska()
{
	for (int i = 0; i < 15; i++)
		cout << "-";
}
/*void liczby_podzielne_przez_3()
{
	for (int i = 0; i < 99; i--)
	{
		if ((i % 3 == 0)&&(i<=3))
		{
			cout << i << endl;
		}
	}
}*/
void liczby_podzielne_przez_5()
{
	int n = 0;
	int a = 0;

	while (n == 10)
	{
		a++;
		if (a % 5 == 0)
		{
			cout << a << endl;
			n++;
			a++;
		}
		
		
	}
}
/*float silnia(int x)
{
	float silnia_;
	
	for (int i = x; i > 1; i--)
	{
		silnia_ *= i;
	}
	
	return silnia_;
}*/
int _tmain(int argc, _TCHAR* argv[])
{
	int a;
	cout << "Hello world"<<endl;
	kreska();
	cout << endl;
	//liczby_podzielne_przez_3();
	kreska();
	cout << endl;
	liczby_podzielne_przez_5();
	cout << endl;
	kreska();
	/*cout << "podaj liczbe, ktorej silnie chcesz obliczyc: " << endl;
	cin >> a;
	cout << "Silnia " << a << "wynosi: " << silnia(a);*/
	system("pause");
	return 0;
}
Ostatnio zmieniony 7 mar 2016, o 09:31 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1594
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

[C++] Liczby podzielne przez 5 i silnia

Post autor: Gouranga »

kod jest potwornie zasyfiony, pewnie dlatego nie działa
wytłumacz mi np. co robi ta linia: int _tmain(int argc, _TCHAR* argv[]).

Kod: Zaznacz cały

void podzielne5(){
  int a,i;
  for (i=0, a=5; i<9; i++, a+=5){
    cout << a << endl;
  }
}

Kod: Zaznacz cały

long long int silnia(int n){
  long long int s = 1;
  int i;
  for (i=n; i>0;){
    s*=i--;
  }
return s;
}
kod powinien być maksymalnie zwięzły.
zuzka_kotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 23 lut 2016, o 20:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

[C++] Liczby podzielne przez 5 i silnia

Post autor: zuzka_kotek »

Gouranga pisze:kod jest potwornie zasyfiony, pewnie dlatego nie działa
wytłumacz mi np. co robi ta linia: int _tmain(int argc, _TCHAR* argv[]).
Na zajęciach korzystamy z Visual Studio i ta linijka jest zawsze dodawana przy rozpoczynaniu programu. Bardzo dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 7 mar 2016, o 20:46 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1594
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

[C++] Liczby podzielne przez 5 i silnia

Post autor: Gouranga »

nie pytam kto ci ją wpisał tylko co robi, jak używasz kodu musisz go rozumieć. A jak nie rozumiesz co robi ten kod to pisz int main(void)
zuzka_kotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 23 lut 2016, o 20:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

[C++] Liczby podzielne przez 5 i silnia

Post autor: zuzka_kotek »

aha rozumiem
ODPOWIEDZ