[Teoria złożoności] Które szacowanie jest prawdziwe

turboss44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 27 lut 2016, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

[Teoria złożoności] Które szacowanie jest prawdziwe

Post autor: turboss44 »

Jak to oszacować i uzasadnić?
a)\(\displaystyle{ 5n ^{3}+2n ^{2}+100=O \left( n ^{3} \right)}\) Wydaje mi się że tu będzie prawda bo możemy znaleźć np \(\displaystyle{ c=1000}\)
b)\(\displaystyle{ 5n ^{3}+2n ^{2}+100=\Theta \left( n ^{3} \right)}\) (Tetha,od góry i od dołu)
c)\(\displaystyle{ 5n ^{3}+2n ^{2}+100=O \left( n ^{4} \right)}\) Tu też jest dobrze?
d)\(\displaystyle{ 5n ^{3}+2n ^{2}+100=O \left( n ^{10} \right)}\)
e)\(\displaystyle{ 5n ^{3}+2n ^{2}+100=\Theta \left( n ^{4} \right)}\)(Tetha,od góry i od dołu) tu też jest poprawnie bo możemy od góry ograniczyć?
f)\(\displaystyle{ 5n ^{3}+2n ^{2}+100=\Omega \left( n ^{2} \right)}\)(Omega) tu też jest dobrze
g)\(\displaystyle{ 5n ^{3}+2n ^{2}+100=\Omega \left( n ^{4} \right)}\) Tu jest chyba za dużo
h)\(\displaystyle{ 2008 ^{18}=O \left( 1 \right)}\) W trzech ostatnich nie wiem czy dobrze czy źle
i)\(\displaystyle{ \lg \left( n ^{2} \right) =O \left( \log n \right)}\)
j)\(\displaystyle{ \left( \lg n \right) ^{2}=O \left( \log n \right)}\)
Ostatnio zmieniony 29 lut 2016, o 20:18 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

[Teoria złożoności] Które szacowanie jest prawdziwe

Post autor: bartek118 »

a) Tak
b) Tak
c) Tak
d) Tak
e) Nie - od dołu nie ograniczysz
f) Tak
g) Nie
h) Tak
i) Tak
j) Nie
ODPOWIEDZ