[Matlab] Przeszukiwanie macierzy
[Matlab] Przeszukiwanie macierzy
Zbliża się sesja, a ja miałem awarię komputera i nie mam aktualnie dostępu do matlaba więc piszę do was z prośbą o pomoc w raczej prostym zadaniu(lecz nie do końca dla mnie).
Zadanie;
Dana jest macierz M. Napisz programy pozwalające wyszukać w macierzy M największy element i jego pozycję (nr. wiersza i kolumny). Do przeszukiwania macierzy M zastosuj:
1. tylko pętle for,
2. tylko pętle while,
3. pętle while i for,
Ja mam małe doświadczenie w pisaniu, 'bawiłbym się' samemu ale awaria komputera i pozostaje pisanie na kartce, a przy moim 'doświadczeniu' to bez sensu. Z góry dziękuje!
Zadanie;
Dana jest macierz M. Napisz programy pozwalające wyszukać w macierzy M największy element i jego pozycję (nr. wiersza i kolumny). Do przeszukiwania macierzy M zastosuj:
1. tylko pętle for,
2. tylko pętle while,
3. pętle while i for,
Ja mam małe doświadczenie w pisaniu, 'bawiłbym się' samemu ale awaria komputera i pozostaje pisanie na kartce, a przy moim 'doświadczeniu' to bez sensu. Z góry dziękuje!
Ostatnio zmieniony 31 sty 2016, o 15:47 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
[Matlab] Przeszukiwanie macierzy
To jest zadanie na max 10 linijek, proszę pokazać swoje przemyślenia.
PS. zamiast matlaba możesz użyć "mniejszego" oprogramowania octave.
PS. zamiast matlaba możesz użyć "mniejszego" oprogramowania octave.
[Matlab] Przeszukiwanie macierzy
na telefonie raczej ciężko będzie
tyle że, ma pokazać w którym wierszu i kolumnie, a na while nie mam pomysłu.
Kod: Zaznacz cały
A(1)=m
for i:length(A)
if A(i)<m
A(i)=m
i=k
end
end
disp ('MinEl',num2str(m),'poz',num2str(k))
Ostatnio zmieniony 7 lut 2016, o 20:13 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
[Matlab] Przeszukiwanie macierzy
Mówiąc krótko jest źle.
Po pierwsze m i 'i' nie jest nigdzie zadeklarowane
Błędy składniowe, więc do fora nawet nie dojdzie, nawet jak to poprawisz, to dalej będziemy mieć następujące błędy:
k niezadeklarowane, do tego zmiana i jest błędem.
Raczej Ci chodziło o:
to samo z tym:
Ogólnie jakbyś to poprawił i zamiast:
napisał:
i zadeklarował macierz A, zmienił warunek if to by było ok.
To będzie działać dla macierzy jednowymiarowej, no ale od tego wyjdźmy.
Po pierwsze m i 'i' nie jest nigdzie zadeklarowane
Błędy składniowe, więc do fora nawet nie dojdzie, nawet jak to poprawisz, to dalej będziemy mieć następujące błędy:
Kod: Zaznacz cały
i=k
Raczej Ci chodziło o:
Kod: Zaznacz cały
k=i
Kod: Zaznacz cały
A(i)=m
Kod: Zaznacz cały
A(1)=m
Kod: Zaznacz cały
m=A(1)
To będzie działać dla macierzy jednowymiarowej, no ale od tego wyjdźmy.
[Matlab] Przeszukiwanie macierzy
Kod: Zaznacz cały
m=A(1)
for i=1:length(A)
if A(i)>m
m=A(i)
k=i
end
end
disp('MaxEl',num2str(m),'poz',num2str(k))
próbowałem z while też działa:
Kod: Zaznacz cały
m=A(1)
i=length(A)
while 1<=i
if A(i)>m;
m=A(i);
k=i;
end
i=i-1
end
disp ('MaxElem',num2str(m),'Poz',num2str(k))
tylko że przeszukuje po wierszach a co z kolumnami, length(A), próbowałem zastąpić size ale błędna składnia
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy