Witam
Mam prosbe moglby mi ktos pokazac jak przesc z systemu osemkowego \(\displaystyle{ C56,4 _{(8)}}\) na szesnastkowy bez przechodzenia przez system decymalny
[Systemy liczbowe] z ósemkowego na szesnastkowy
[Systemy liczbowe] z ósemkowego na szesnastkowy
Ostatnio zmieniony 18 sty 2016, o 20:22 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
[Systemy liczbowe] z ósemkowego na szesnastkowy
możesz zapisać jak kolega wyżej radził każdą cyfrę dwójkowo, np. dla liczby \(\displaystyle{ 56_8}\):
\(\displaystyle{ 101110}\), teraz oddzielając je w porcjach po 4 masz cyfry szesnastkowego:
\(\displaystyle{ 00101110_2 = 0x2E}\) bo dopełniam sobie zerami z przodu do długości podzielnej przez 4 i teraz:
\(\displaystyle{ 0010_2 = 2_{10} = 0x2}\)
\(\displaystyle{ 1110_2 = 14_{10} = 0xE}\)
robimy tak bo \(\displaystyle{ 2^4 = 16}\) dlatego z dwójkowego grupujemy po 4
\(\displaystyle{ 101110}\), teraz oddzielając je w porcjach po 4 masz cyfry szesnastkowego:
\(\displaystyle{ 00101110_2 = 0x2E}\) bo dopełniam sobie zerami z przodu do długości podzielnej przez 4 i teraz:
\(\displaystyle{ 0010_2 = 2_{10} = 0x2}\)
\(\displaystyle{ 1110_2 = 14_{10} = 0xE}\)
robimy tak bo \(\displaystyle{ 2^4 = 16}\) dlatego z dwójkowego grupujemy po 4