[Systemy liczbowe] Odejmowanie w ósemkowym i szesnastkowym
[Systemy liczbowe] Odejmowanie w ósemkowym i szesnastkowym
Siemano
Jak się odejmuje w (8) i (16) ? bo ciężko mi to ogarnąc skąd sie.
Jak się odejmuje w (8) i (16) ? bo ciężko mi to ogarnąc skąd sie.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2016, o 19:55 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
[Systemy liczbowe] Odejmowanie w ósemkowym i szesnastkowym
no a jak nie ma z czego?
przykład \(\displaystyle{ C-F=}\) i wychodzi jakies \(\displaystyle{ FFFFFFFFD}\)
przykład \(\displaystyle{ C-F=}\) i wychodzi jakies \(\displaystyle{ FFFFFFFFD}\)
Ostatnio zmieniony 17 sty 2016, o 22:19 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
[Systemy liczbowe] Odejmowanie w ósemkowym i szesnastkowym
dobra zrobimy tak bo ja dalej nie czaje
\(\displaystyle{ \frac{10000000}{ 5BE,919}}\)
wynik to \(\displaystyle{ FA41,6E7}\)
czemu wyszedł taki wynik
\(\displaystyle{ \frac{10000000}{ 5BE,919}}\)
wynik to \(\displaystyle{ FA41,6E7}\)
czemu wyszedł taki wynik
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
[Systemy liczbowe] Odejmowanie w ósemkowym i szesnastkowym
Podejrzewam że nie mówimy o operacjach arytmetycznych ale o reprezentacji w systemie komputerowym. A to zupełnie inna para kaloszy.
-
- Użytkownik
- Posty: 576
- Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
[Systemy liczbowe] Odejmowanie w ósemkowym i szesnastkowym
Bool pisze:dobra zrobimy tak bo ja dalej nie czaje
\(\displaystyle{ \frac{10000000}{ 5BE,919}}\)
wynik to \(\displaystyle{ FA41,6E7}\)
czemu wyszedł taki wynik
W ujęciu arytmetycznym to bzdury. Z czego uzyskałeś taki wynik?
[Systemy liczbowe] Odejmowanie w ósemkowym i szesnastkowym
przepisane z tablicy jak rozwiązywaliśmy zadania to raz dwa z kalkulatora w windowsie to samo wychodzi-- 18 sty 2016, o 17:15 --
jak najbardziej
a4karo pisze:Podejrzewam że nie mówimy o operacjach arytmetycznych ale o reprezentacji w systemie komputerowym. A to zupełnie inna para kaloszy.
jak najbardziej
-
- Użytkownik
- Posty: 1130
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 156 razy
[Systemy liczbowe] Odejmowanie w ósemkowym i szesnastkowym
\(\displaystyle{ C-F=FFFFFFFFD}\) - tak ci wyszło, bo program którego używasz, używa liczby całkowitej bez znaku (unsigned int), a w tym typie liczbowym nie ma liczb ujemnych, dlatego wyszło \(\displaystyle{ FFFFFFFFD}\), co w typie liczb ze znakiem jest równe -3.
Na przykład jeśli masz 1 bajt, to możesz na nim zapisać 256 liczb. Albo będą to liczby od \(\displaystyle{ -128}\) do \(\displaystyle{ 127}\), albo od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ 255}\). Jak widać kalkulator windowsowy korzysta z tego drugiego sposobu, dlatego wyszedł taki wynik.
Na przykład jeśli masz 1 bajt, to możesz na nim zapisać 256 liczb. Albo będą to liczby od \(\displaystyle{ -128}\) do \(\displaystyle{ 127}\), albo od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ 255}\). Jak widać kalkulator windowsowy korzysta z tego drugiego sposobu, dlatego wyszedł taki wynik.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2016, o 20:22 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
[Systemy liczbowe] Odejmowanie w ósemkowym i szesnastkowym
no tak to mniej więcej zrozumiałe
ale jak sie oblicza pod kreską czemu takie wyniki wychodzą skad sie to bierze
ale jak sie oblicza pod kreską czemu takie wyniki wychodzą skad sie to bierze
-
- Użytkownik
- Posty: 576
- Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
[Systemy liczbowe] Odejmowanie w ósemkowym i szesnastkowym
Z zapętlenia zapisu licz zmiennoprzecinkowych? Po prostym przekształceniu na liczby dziesiętne i wykonaniu działania (w celu sprawdzenia) wynik jest całkowicie różny i to o kilka rzędów.