[Algorytmy] Niezmiennik pętli

Janusz_Pustelnik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 30 lis 2015, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

[Algorytmy] Niezmiennik pętli

Post autor: Janusz_Pustelnik »

Witam!
Mam pytanie dotyczące najsilniejszego niezmiennika pętli. W jaki sposób się go definiuje?
Mam następujący program.

Kod: Zaznacz cały

x=0;
y=1;
i=1;
while (i<n) do
z=x+y;
x=y;
y=z;
i=i+1;
end while
Wiem, że niezmiennik to warunek dotyczący pętli, który zawsze jest prawdziwy. Niezmiennikiem (trywialnym) może w sumie być \(\displaystyle{ 0<1}\), ale nie o to chodzi.

Według mnie w powyższym przykładzie niezmiennikiem (najsilniejszym) jest \(\displaystyle{ z<n}\). Czy mam rację?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2016, o 14:18 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Nocturn_el_silas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 20 paź 2015, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

[Algorytmy] Niezmiennik pętli

Post autor: Nocturn_el_silas »

Z zadania wynika, że n nie jest zmodyfikowane, według mnie właśnie n wiąże najsilniej, ponieważ wszystkie zmienne od niej zależą.-- 21 sty 2016, o 23:27 --Z zadania wynika, że n nie jest zmodyfikowane, według mnie właśnie n wiąże najsilniej, ponieważ wszystkie zmienne od niej zależą.
ODPOWIEDZ