Witam,
mam zdanie polegające na zamianie ułamków \(\displaystyle{ \frac{25}{64}}\) i \(\displaystyle{ \frac{-37}{128}}\) na kod znak moduł prosty, odwrotny i uzupełnieniowy, oraz przedstawić je w postaci szesnastkowej. Potrafię zamienić ułamki na postać binarną i na odpowiednie kody, ale nie wiem jak następnie zamienić je na postać szesnastkową. Gdyby ktoś mógł to wytłumaczyć, lub podać stronę gdzie to jest dobrze opisane, bo nigdzie nie mogłem znaleźć takiego problemu.
[Systemy liczbowe] Ułamki z postaci binarnej na szesnastkową
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 12 sty 2016, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
[Systemy liczbowe] Ułamki z postaci binarnej na szesnastkową
Ostatnio zmieniony 13 sty 2016, o 09:04 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 4 mar 2014, o 00:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: VBATools | Kraków | Poland | Europe | Earth | SolSystem | SomewareInSpace
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
[Systemy liczbowe] Ułamki z postaci binarnej na szesnastkową
U siebie w zapiskach znalazłem taką funkcję działającą jako UDF w Excelu:
Tutaj w .NET
A tutaj coś próbowano też w VBA - nie sprawdzałem czy dobrze we wszystkich wątkach - bo daje inne wyniki niż moja funkcja, ale pytający zadowolony.... sprawdź te tropy.
Kod: Zaznacz cały
Public Function Zamien_na_hex(wartosc As String)
Dim i&, KodHex$
For i = 1 To Len(wartosc)
KodHex = KodHex & Hex$(Asc(Mid$(wartosc, i, 1)))
Next
Zamien_na_hex = KodHex
End Function
A tutaj coś próbowano też w VBA - nie sprawdzałem czy dobrze we wszystkich wątkach - bo daje inne wyniki niż moja funkcja, ale pytający zadowolony.... sprawdź te tropy.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
[Systemy liczbowe] Ułamki z postaci binarnej na szesnastkową
W systemie szesnastkowym są oprócz cyfr \(\displaystyle{ 0-9}\) litery
\(\displaystyle{ A – 10, \ B – 11, \ C – 12, \ D – 13, \ E – 14, \ F – 15}\).
\(\displaystyle{ 16=2 ^{4}}\), więc jeden znak w systemie szesnastkowym zastępuje cztery znaki w binarnym.
Np., gdy mamy liczbę całkowitą
\(\displaystyle{ 100100000011 _{2}}\)
To „rozbijamy” ją na czwórki i mamy:
\(\displaystyle{ 1001 \ 0000 \ 0011 _{2} = 9 0 3 _{16}}\)
Pokombinuj z ułamkami.
\(\displaystyle{ A – 10, \ B – 11, \ C – 12, \ D – 13, \ E – 14, \ F – 15}\).
\(\displaystyle{ 16=2 ^{4}}\), więc jeden znak w systemie szesnastkowym zastępuje cztery znaki w binarnym.
Np., gdy mamy liczbę całkowitą
\(\displaystyle{ 100100000011 _{2}}\)
To „rozbijamy” ją na czwórki i mamy:
\(\displaystyle{ 1001 \ 0000 \ 0011 _{2} = 9 0 3 _{16}}\)
Pokombinuj z ułamkami.