[C] wskaźniki i struktury.

Sniegu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 17 lis 2015, o 00:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polsza

[C] wskaźniki i struktury.

Post autor: Sniegu »

Witam.

Mam straszny problem wyobrazić sobie takie zadanie:
Rozpatrzmy następujący fragment programu w C:

Kod: Zaznacz cały

struct Node {struct Node *ptr;};
struct Node *ptr1 = malloc(sizeof(struct Node));
struct Node *ptr2 = malloc(sizeof(struct Node));
struct Node *ptr3 = malloc(sizeof(struct Node));
ptr1->ptr = ptr2;
ptr2->ptr = ptr3;
ptr3->ptr = ptr1;
Po jego wykonaniu wskaźniki przyjmują wartości takie jak przedstawiono na
poniższym rysunku:

rysunek w linku na dole


Pozmieniaj na rysunku strzałki tak aby przedstawiały wartości wskaźników
po wykonaniu kolejnych instrukcji:
ptr1->ptr = ptr1->ptr->ptr;
ptr2->ptr = ptr2->ptr->ptr;
ptr3->ptr = ptr3->ptr->ptr;


Niby wskazniki rozumiem, struktury również, jednak nie potrafie zrobić zadania 1. Jakaś pomoc? Może jakby ktoś zapisał jak czyta sie taki zapis:
ptr1->ptr = ptr1->ptr->ptr;
by pomogło.



Pozdrawiam.
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

[C] wskaźniki i struktury.

Post autor: Skrzypu »

Jeśli treść rozumiesz dobrze, to już jesteśmy blisko

Kod: Zaznacz cały

ptr1->ptr = ptr1->ptr->ptr
z rysunku wywnioskuj, który obiekt to ptr1->ptr->ptr.
Wskaż na niego palcem, a następnie narysuj do niego strzałkę zaczynając od obiektu ptr1.
Pamiętaj również o usunięciu obecnej wychodzącej z ptr1
ODPOWIEDZ