Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <ctime>
using namespace std;
int main() {
int tab[6][6];
int suma_obw = 0;
int suma_pr1 = 0;
int suma_pr2 = 0;
srand (time(NULL));
cout << "Wylosowana tabela:" <<endl;
for(int i=0; i<6; i++)
{for(int j=0; j<6; j++) {
tab[i][j] = rand() %9 + 1;
cout << tab[i][j] << " ";
if(j==0 || i==0 || j==5 || i ==5)
{suma_obw += tab[i][j];}
else if(j==i)
{suma_pr1 += tab[i][j];}
else if(j+i == 5)
{suma_pr2 += tab[i][j];
}
cout<< endl;}
}
cout << endl;
cout << "suma po obwodzie: " << suma_obw << endl;
cout << "suma przekatnej czerwonej: " << suma_pr1 << endl;
cout << "suma przekatnej zoltej: " << suma_pr2 << endl;
return 0;
}