[C++]Srednia arytmetyczna i najwieksza i najmniejsza liczba.

szawlo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 21 gru 2010, o 19:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

[C++]Srednia arytmetyczna i najwieksza i najmniejsza liczba.

Post autor: szawlo »

Mam takie zadanie:

Napisz program, które będzie wczytywał liczby z klawiatury, tak długo, aż użytkownik nie poda liczby 0. Następnie wyświetl średnią arytmetyczną, a także największą i najmniejszą z wczytanych liczb.

Próbowałem już wielu rzeczy ale nie wiem jak połączyć te dwie rzeczy. Bardzo proszę o pomoc.
binio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 14 paź 2009, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zbąszyń
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 42 razy

[C++]Srednia arytmetyczna i najwieksza i najmniejsza liczba.

Post autor: binio »

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>

using namespace std;

int main() {

	int liczba;  
	
	cout << "Podaj liczbe: ";
  
	cin >> liczba;
	cin.sync();
	cin.ignore();
	cin.clear();

	int max, min;
	float srednia, ilosc;

	max = liczba;
	min = liczba;
	srednia = 0;
	ilosc = 0;

	while(liczba != 0)
	{
		ilosc++;
		srednia += liczba;
		
		if(liczba > max)
			max = liczba;
		if(liczba < min)
			min = liczba;

		cout << "Podaj liczbe: ";
		cin >> liczba;
		cin.sync();
		cin.ignore();
		cin.clear();
		
	}
	cout << "Najwieksza liczba : " << max << endl;
	cout << "Najmniejsza liczba : " << min << endl;
	cout << "Srednia arytmetyczna : " << srednia/ilosc << endl;
	return 0;
}
Ostatnio zmieniony 16 lis 2015, o 15:38 przez binio, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

[C++]Srednia arytmetyczna i najwieksza i najmniejsza liczba.

Post autor: jarzabek89 »

Kod: Zaznacz cały

int srednia
...

Kod: Zaznacz cały

(float)srednia
No tak średnio to logiczne.
ODPOWIEDZ