Pascal - komenda, która zmniejsza wartość zmiennej o inn

Duo02
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 1 lut 2005, o 14:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wszechświat

Pascal - komenda, która zmniejsza wartość zmiennej o inn

Post autor: Duo02 »

Jak zmienić (zmniejszyć) wartość zmiennej (X) o wartość innej zmiennej (y) do podanego w programie poziomu?? można to zrobić?? Jaka komenda ku temu służy!
Zmienna (y) też musi być wpisywana z klawiatury!
Chodzi mi o coś takiego!

pomniejsz (X) o (y) do momentu gdy (X)=1
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

Pascal - komenda, która zmniejsza wartość zmiennej o inn

Post autor: Yavien »

repeat
x:=x-y;
until x=1;
ale trzeba uwazac z warunkami, przeciez:
x = 1,5 >1
y = 1
x-y = 0,5 1
a petla sie nie skonczy
kris
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 25 sty 2005, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Pascal - komenda, która zmniejsza wartość zmiennej o inn

Post autor: kris »

dlatego lepiej zawsze pisać tak:
repeat
x:=x-y;
until x
ODPOWIEDZ