[PASCAL] Problem z procedurą

Zauher13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 7 cze 2015, o 23:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa
Podziękował: 9 razy

[PASCAL] Problem z procedurą

Post autor: Zauher13 »

Siema, nie wiem dlaczego ale przy kompilowaniu wyskakuję błąd o złej liczbie zmiennych przy wywoływaniu procedur.

Kod: Zaznacz cały

program fibonacci;

var tab:array[1..100] of integer;
var i,j,k:integer;


procedure wpisz;

var k:integer;

            begin
            writeln ('podaj k dla ktorej chcesz policzyc wartosc ciagu fibonacciego');
            readln (k);
            end;

procedure oblicz;

var tab:array[1..100] of integer;
var i,k:integer;

                begin
                tab[1]:=1;
                tab[2]:=1;
                for i:=3 to k do
                tab[i]:=tab[i-1]+tab[i-2];
                end;

procedure wyswietl;

var k,i:integer;
var tab:array[1..100] of integer;

                begin
                writeln ('Numer : Wynik');
                writeln (i,' : ',tab[i]);
                readln;
                end;
begin
wpisz(k);
oblicz(i,k,tab);
wyswietl(i,k,tab);
end. 
Ktoś poradzi coś?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

[PASCAL] Problem z procedurą

Post autor: SlotaWoj »

Bo procedury: wpisz, oblicz i wyswietl masz zadeklarowane jako bezparametrowe, a wywołujesz z parametrami.
Zauher13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 7 cze 2015, o 23:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa
Podziękował: 9 razy

[PASCAL] Problem z procedurą

Post autor: Zauher13 »

dzięki, już naprawione
ODPOWIEDZ