[C++]Pętla obliczająca sume liczb podzielnych przez 7

Seiterno
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 13 gru 2014, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

[C++]Pętla obliczająca sume liczb podzielnych przez 7

Post autor: Seiterno »

Dobry wieczór, mam za zadanie napisac zadanie napisac program w którym pętla zlicza "sume liczb podzielnych przez 7 dla n liczb wprowadzanych z klawiatury".Mógłby mi ktoś wytknąć błąd, ewentualnie sprowadzic na własciwe tory ?

Kod: Zaznacz cały

#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{ int licznik,a,i;
 cout<< "podaj liczbe naturalna n"<< endl ;
 cin >> a ;
 for (int licznik=7;licznik<=a;licznik+=7,++i)
    cout <<"liczba podzielna przez  "<<licznik<<endl;
    cout<< "suma liczb podzielnych przez 7: " <<++i << endl;
 system("pause");
 return 0;
}    
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

[C++]Pętla obliczająca sume liczb podzielnych przez 7

Post autor: mortan517 »

Nigdzie nie inicjalizujesz i, nie wiadomo jaką ma wartość. Dwa razy tworzysz zmienną licznik.
Seiterno
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 13 gru 2014, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

[C++]Pętla obliczająca sume liczb podzielnych przez 7

Post autor: Seiterno »

Dziekuje , postaram cos zrobic dzieki twoim radom(Radom?).
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

[C++]Pętla obliczająca sume liczb podzielnych przez 7

Post autor: mortan517 »

Ale twój program nawet po tych wskazówkach nie robi tego co powinien. On zlicza ile jest tych liczb, a chodzi o sumę tych liczb.
Seiterno
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 13 gru 2014, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

[C++]Pętla obliczająca sume liczb podzielnych przez 7

Post autor: Seiterno »

Hmm...Więc pisze od początku :p
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

[C++]Pętla obliczająca sume liczb podzielnych przez 7

Post autor: mortan517 »

Ale po co? Przecież masz szkielet programu, który wypisuje liczby podzielne przez \(\displaystyle{ 7}\). Jednak w ostateczności nie zliczasz tych liczb (nie sumujesz ich), tylko podajesz ich ilość.
Seiterno
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 13 gru 2014, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

[C++]Pętla obliczająca sume liczb podzielnych przez 7

Post autor: Seiterno »

Czuje się jakbym Walił głową w mur xD
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

[C++]Pętla obliczająca sume liczb podzielnych przez 7

Post autor: mortan517 »

Wystarczy dodać nową zmienną, do której w każdej iteracji pętli będziesz dodawał tą liczbę (tą samą, którą de facto wyświetlasz).
Seiterno
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 13 gru 2014, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

[C++]Pętla obliczająca sume liczb podzielnych przez 7

Post autor: Seiterno »

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
#include <conio.h>

using namespace std;

int main()
{
    int n, suma=0,liczba;
    cout<<"Podaj ile chcesz wprowadzic liczb ";
    cin>>n;
    for(int i=0;i<n;i++)
    {
        cout<<endl<<"Podaj liczbe nr. "<<i+1<<": ";
        cin>>liczba;
        if(liczba%7==0)
        {
            cout<<endl<<"Liczba podzielna przez 7";
            suma+=liczba;
        }
        else
            cout<<"Liczba niepodzielna przez 7";
    }
    
    cout<<endl<<endl<<"Suma liczb podzielnych przez 7: "<<suma;

    getch();
    return 0;
}
Tak?
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

[C++]Pętla obliczająca sume liczb podzielnych przez 7

Post autor: mortan517 »

Tak, teraz jest w porządku. Możesz nie załączać biblioteki conio.h

Wtedy zachowanie ekranu zrealizujesz poprzez cin.get();, czasami trzeba dwukrotnie, bo coś zostaje w buforze.
ODPOWIEDZ