[c++] Klasa i błąd przy tworzeniu duzej tablcy egzemplarzy

gabrysb1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 12 mar 2011, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl
Podziękował: 27 razy

[c++] Klasa i błąd przy tworzeniu duzej tablcy egzemplarzy

Post autor: gabrysb1995 »

Kod: Zaznacz cały

#include <cstdlib>
#include <iostream>
#include <algorithm>
#include <cmath>
#include <time.h>

using namespace std;

const int rozmiarTablicy=1000;
const double polozeniePoczatkoweX=100;
const double polozeniePoczatkoweY=100;
const double predkoscPoczatkowaX=100;
const double predkoscPoczatkowaY=100;
const double dzielnikPredkosci=10000; //do losowania predkosci



class mucha
{
private:
    double predkoscX;
    double predkoscY;
    double polozenieX;
    double polozenieY;
    double ocena;
    double tablicaPredkosciX[rozmiarTablicy];
    double tablicaPredkosciY[rozmiarTablicy];
    void czyKolizja();
    bool czyZyje;
public:
    mucha();
    void przemiesc(int);
    double liczOcene();
    double* zwrocTablicex();
    double* zwrocTablicey();
    void mutacja();
    friend void krzyzuj(mucha&, mucha&);
    friend bool porownuj(mucha, mucha);

};

mucha::mucha():predkoscX(predkoscPoczatkowaX), predkoscY(predkoscPoczatkowaY), polozenieX(polozeniePoczatkoweX),polozenieY(polozeniePoczatkoweY), czyZyje(true)
{
    for(int i=0; i<rozmiarTablicy; i++)
    {
        tablicaPredkosciX[i]=rand()/dzielnikPredkosci;
        tablicaPredkosciY[i]=rand()/dzielnikPredkosci;
    }
}

int main()
{
srand(time(NULL) );
mucha tablica[1000];

    return 0;
}

No to tak, abstrahująć od treści i sensowności klasy mam taki problem, że gdy chcę stworzyć tablicę 100 elementową to wszystko jest ok, ale jak np. 1000 elementową to wyskakuje błąd, ktoś mógłby poradzić dlaczego? Zostawiłem tylko konstruktor, definicję innych funkcji wyciąłem, żeby nie zaśmiecać.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

[c++] Klasa i błąd przy tworzeniu duzej tablcy egzemplarzy

Post autor: Afish »

Zapewne tablica nie może zmieścić się na stosie, przenieś ją na stertę.
gabrysb1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 12 mar 2011, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl
Podziękował: 27 razy

[c++] Klasa i błąd przy tworzeniu duzej tablcy egzemplarzy

Post autor: gabrysb1995 »

OK, nigdy na to nie zwracałem uwagi, dzięki
ODPOWIEDZ